A magyar bajusz története

Az évek során rengeteg szakállstílust láthattunk, amik jöttek és mentek a divat világában. Van azonban néhány stílus, ami nem divatja miatt annyira elismert. Néhány szakáll ikonikussá vált, és elismerést szerzett a világban. Ilyen a magyar bajusz is. Az egyik legdivatosabb és legszembetűnőbb bajuszstílus.

Amikor arra gondolsz, hogy kipróbálnál valami újat, valami többet, valami vagányabbat, akkor gondolj a magyar bajuszra. Egy olyan bajuszra, ami csodálatosan mutat önmagában, borostával vagy szakállal. A magyar bajusz mindenképp megérdemel egy külön cikket, amiben átfogóan mesélünk róla egy kicsit. Nem csak azért, mert magyar, hanem azért, mert annyira különleges. Tudj meg többet a magyar bajuszról, mint amit eddig tudtál.

A magyar bajusz története

A magyar bajusz elterjedésére és kialakulására két ismert történelmi magyarázat létezik. Ez kicsit olyan, mint mikor megkérdezik: „Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?”. Mindenki döntse el, hogy az első, vagy a második történelmi magyarázat helytálló-e.

1.Köszönet a Habsburg-háznak

Az első magyarázat, ami a magyar bajusz kialakulását írja le, úgy tartja, hogy a magyar bajusz a Habsburg-ház összeomlása miatt alakult ki. A 19. század közepén, amikor a Habsburg-ház összeomlott, a nacionalisták felkelést hajtottak végre. Ezek a férfiak szerették volna, ha van egy közös, nemzetet erősítő jegyük, amit nem vehetnek el tőlük. Ők a férfias, nagy és markáns bajuszt választották. Rengeteg magyar férfi kezdett bele az arcszőrzet növesztésébe, és végeredményként hatalmas bajuszokat növesztettek.

 

 

2.Köszönet az ellenállóknak

Egy másik történelmi magyarázat szerint, a 19. század közepe táján a Habsburg monarchia erősen ellenszenves volt a szakáll iránt. Olyannyira, hogy szakállbírságot vezettek be. Ez azt jelentette, hogy aki nem volt hajlandó borotválkozni, és szakállat növesztett, annak fizetnie kellett az állam felé. A passzív ellenállás jegyében néhány férfi masszív, hosszú bajuszt kezdett növeszteni. Az arc teljes területe le volt borotválva, de a bajuszt egészen hosszúra meghagyták. Okos, meg kell hagyni. Kiaknázták a szakállat, ugyanis az önmagában még szakállnak kevés, bajuszról viszont a törvény nem szólt.

 

Függetlenül attól, hogy ezek a magyarázatok helytállók-e, tudjuk, hogy Magyarországnak nagyon fontos szerepe volt a bajusz népszerűségében. Elnevezés minden bizonnyal Magyarországról és a 19. század közepéről származik.

A Habsburgok elvehették tőlük a független Magyarországról szóló álmaikat, de a tekintélyes arcszőrzetüket nem.

1. Rákóczi Ferenc

A híres Habsburg-ellenes lázadó. Az 1709-es forradalom vezetője. Rákóczit a bajuszgörbéjének élessége igazi bajusz versenygyőztessé teszi.

 

2. Kossuth Lajos

Az 1848-1849-es függetlenségi háború vezetője. Jól karbantartott és ápolt bajsza és vastag szakálla ép olyan masszív, mint az Kossuth elképzelései és tettei.

 

3.Arany János 

Az egyik legismertebb magyar költő és író, a Toldi eposz írója. Arany úgy tartotta, hogy hosszú és dinamikus bajusza az ő valódi múzsája.

 

4. Madách Imre 

Magyar író, Az ember tragédiájának szerzője. Madách írásaiban azt állítja, hogy az ember igazi tragédiája az, hogy ez a lenyűgöző arcszőrzet vele együtt fog meghalni. Madách bajsza épp olyan szomorkás, mint legtöbb szerzeménye.

 

5. Gróf Széchenyi István 

Magyar politikus, író, közlekedési miniszter, egyszóval polihisztor. A „legnagyobb magyar”-nak tekintik, nem hiába. Rengeteget tett az országért és a polgárokért, a jövőért. Az a férfi, aki nagylelkűen költött Budapest szépítésére saját külsejét is nagy becsben tartotta. Lenyűgöző, visszafogott bajusza segítette tevékenységeiben.

 

6. Petőfi Sándor 

Híres magyar költő, akinek Nemzeti Dala mai napig egy magyar kincs. Dús hajkoronája végett nincs szüksége hatalmas és fényűző szakállra. Bőven elég volt neki egy visszafogottabb magyar bajusz.

 

7. Deák Ferenc 

Magyar igazságügyi miniszter, a Batthyány-kormányban az 1848-49-es forradalom idején. Deák Ferenc a „Nemzet bölcs embere” néven is ismert. Magyarország legerősebb és legmarkánsabb bajusza a rend védelmezőjéhez tartozott. Deák bajusza Magyarország elhatározásának szimbólumává nőtte ki magát. Szelídíthetetlen bajusz egy megszelídíthetetlen nép számára. Ezt a bajuszt tiszta vasból kovácsolták, és Deák arcára hegesztették.

 

 

Elég szubjektív, hogy valaki szereti-e a bajuszt, mindenesetre sokan a magyar bajuszt tekintik az „igazi” bajuszstílusnak. 2020-ban az egyik szakáll- és bajusz világbajnokságon az összes kategóriából a magyar bajusz végzett az első helyen.

Mi az a magyar bajusz

Kétségkívül egy nagy és vastag bajuszstílus, ami teljesen eltakarja a felső ajkat, és oldalra formázott. A bajuszt úgy formázzák, hogy a két sarkát felhúzzák, és kissé megcsavarják.  Hasonló a kormánybajuszhoz, csak a magyar bajusz vastagabb és nagyobb méretű. Első körben egy profi borbély formázza meg a bajszod, és lesd el a lépéseket tőle! 

 

Így lehet magyar bajuszod

Egy magyar bajusz növesztése nem könnyű feladat. El kell kötelezned magad, és kitartónak kell maradnod. Az arcszőrzet a felső ajak területén nő a leglassabban, tehát legalább három hónapot kell várnod, mire a bajuszod teljesen eltakarja a felső ajkad. Kerüld a bajuszod vágását és formázását is! Tedd el jó messzire a borotvád és a trimmered, és várj. Mekkora egy magyar bajusz? Nincs rá konkrét válasz, de legalább 4 cm hosszúságra van szükség. Ettől a hossztól már magyar bajusznak tekinthető!

 

Éljen a magyar bajusz

Van nekünk már irigylésre méltó pálinkánk, erőteljes és utánozhatatlan paprikánk, de a magyar bajusz volt az, ami ideje korán meghatározó jelképe volt Magyarországnak, a magyar férfiaknak. Erőteljes és határozott forma, ami csak a miénk. Híres magyar elődeink, akiknek annyi mindent köszönhetünk, megteremtették a férfi arcszőrzet kultúráját. Nem divatos, sokkal inkább egy ikonikus bajuszstílus. Nem szükséges, hogy olyan hosszúra növesszük a szakállunkat, ha magyar bajuszt szeretnénk.

Sokoldalúsága miatt a mai generáció számára is férfias megjelenést nyújt, ugyanis rövidebb változata is elismert. Tökéletesen kombinálhatjuk kisebb nagyobb arcszőrzettel, de önmagában is remekül néz ki. Igazán jól kombinálható elegáns és hétköznapi viseletek mellé! Ne féljünk a magyar bajusztól, azért mert a híres magyar férfiak olyan erőteljes változatát képviselték. Nyugodtan vedd visszafogottabbra a formát. Gyere el hozzánk az A76 barber shop-ba, és segítünk! Nőként sokkal jobban látjuk, mitől néz ki igazán jól egy férfi. Segítünk, hogy mi az a határ, ami még magyar bajusz, és még női szemmel is szexi!