Férfi hajformázás útmutató – zselé, wax, pomádé – Mikor melyiket használd?

Lehet, hogy a borbélyod nagyon király sérót vág neked, de az igazi móka és meló csak ez után kezdődik. Megvan a hossz és a forma, de azt be is kell ám lőni.  Sokan nem tudják mihez kéne nyúlni, miből milyet kéne venni, és az se mindig tiszta, hogy mennyi az annyi. Van pár termék, ami a férfi hajformázás alapja, ami mind-mind alkalmas arra, hogy felkend a hajadra, de a kérdés mindig az, hogy mi a célod.

Mivel tudjuk, hogy sok fejben zavaros a kép a különféle hajformázó termékekkel kapcsolatban, ezért elhoztunk egy kisebb útmutatót, ahol sorra vesszük a lehetséges alternatívákat. Innentől kezdve csukott szemmel is tudod majd, hogy hova nyújt, és mit kezdj vele. Zselé, wax vagy pomádé? Nézzük!

Hajformázó termékek

Számos hajformázó termék létezik a piacon, és mindegyik alkalmas arra, hogy belődd vele a séród, de a hatás mindnél más. Az, hogy melyiket használod, attól függ, hogy milyen eredményt szeretnél elérni, Gyenge vagy erős tartás, fényes vagy matt hatás, feltűnés vagy eltűnés.

 1. Zselé

Egy igazi basic cucc, valószínűleg mindenki találkozott vele már egészen korán. Ha más nem anyukád vagy apukád biztos használta. Különböző kivitelezésekből válogathatsz, annak függvényében, hogy milyen erős tartást akarsz elérni. Azt jó, ha tudod, hogy a zselé nem a matt hatást fogja adni. Jobban fénylik, mint a csillagok az égen, ezért akkor nyúlj zseléhez, ha azt szeretnéd hogy a hajad fényes hatást kapjon.

 

 

A zselé alapvetően egy erősebb, kemikáliákkal dúsított termék, aminek a rendszeres használata eléggé meggyötri szegény hajszálaidat. Egy idő után a hajad természetes állapotában is kezelhetetlenné válhat, ezért, ha túl sokat használod, figyelj oda a hajápolásra is! Azt is jó ha tudod, hogy ha szarul viszed fel a zselét, akkor könnyen összeáll darabokba, és olyan lesz a hajad mintha belepiszkítottak volna.

 

Anyag: ragadós, folyékony

Látvány: fényes

Hatás: kemény, merev tartás

Tartósság: ha nem piszkálod oké, de amúgy elég könnyen tönkre teheted

Felhasználás: nedves hajra vidd fel

Mikor használjam? Ha erős tartást szeretnél, amit ember kezei szét nem választanak. Erősen fényes, és megköt a hajon. Ennek tudatában használd, és ne told túl a mennyiséget!

2. Wax

Igen sokrétű termék, és sokkal jobb, mint a zselé. A férfi hajformázás alapvető kelléke! Leginkább egyenes, maximum enyhén hullámos hajra hatásos. Használhatod kócos, tüsis, fantáziátlan és feszes formázásra is. Nem szárad rá a hajra, ezért napközben is formázható a haj. Éppen emiatt nem ad olyan erős tartást, de ha nincs olyan frizurád ami keményebb tartást igényel, mint Thor pöröje, akkor nem lesz vele baj. Tartását tekintve a nagyon gyengén keresztül, a közepesen át a nagyon erősig mindenfélét megtalálsz. Tényleg könnyen megtalálod azt, amire a te hajadnak szüksége van. A nagyon erős tartást nyújtó wax elég kemény állagra, érdemes egy kicsit felmelegíteni használat előtt, hogy könnyebben tudj vele dolgozni. Minden borbély előszeretettel ajánlja! 

 

 

Anyag: merev

Látvány: fényes, matt

Hatás: gyenge, közepes és erős

Tartósság: jól tart, akkor is, ha piszkálod a hajad

Felhasználás: terméktől függően száraz vagy nedves hajra kell felvinni

Mikor használjam? A wax nagyon jól használható a legtöbb hajformához és hajstílushoz. Akár gyenge, akár közepes, akár erős tartást szeretnél, mindre jó megoldás a haj wax. Ha matt hatást szeretnél elérni, akkor a legjobb választás. Ha fényeset szeretnél, azt is tudsz vásárolni belőle.

3. Pomádé

A pomádé leginkább vastagabb vagy enyhén göndör hajra a legalkalmasabb. Eredetileg olajból készül, éppen emiatt lesz fényes ez is. Nem szilárdul meg úgy a hajadon, mint a zselé, ezért nyugodtan lehet piszkálni a hajat akkor is, amikor már felkented. Van vízalapú pomádé is, aminek előnye, hogy nem tömíti el a pórusokat, és sokkal kevésbé terheli a fejbőrt. Hátránya, hogy nem annyira tartós, mint az olajos verzió, viszont ugyan úgy formázható. Drágább is, de jobb is. Könnyű felvinni, egyszerűen csak tedd a kezedbe a szükséges mennyiséget, dörzsöld össze egy kicsit, hogy könnyebben tudj vele dolgozni. Ezután oszlasd el a hajadon és formázd ahogy tetszik.

 

 

Anyag: ragacsos, gittszerű

Látvány: erősen csillogó, fényes

Hatás: közepes tartás

Tartósság: enyhébb rugalmas hatás, nem köt meg a hajban

Felhasználás: terméktől függően száraz vagy nedves hajra

Mikor használjam? Ha nincs szükséged combos tartásra, és fényes hatást szeretnél elérni, akkor érdemes elővenni a pomádét.

A hajformázáson túl

A hajformázó termékek elengedhetetlen kellékei a mindennapoknak, viszont nehezítik és rendszeres és nagy mennyiségű használat mellett terhelik a hajat és a fejbőrt. Érdemes táplálni a hajat, hogy egészséges maradjon. Használj jó minőségű természetes hajápoló olajat. Ez feltölti, táplálja és puhítja a hajszálakat. A fejbőr egészségének megőrzése érdekében pedig használj természetes összetevőket tartalmazó hajsampont. Ezek sokkal kíméletesebbek a fejbőrhöz, és sokkal kevésbé nehezítik el azt.

Ha a tökéleteset keresed

Sokszor fut az ember lyukra, és ebben akarunk neked segíteni. Van, hogy fingod sincs mit veszel le a polcról, de jól néz ki a csomagolás, és van, hogy az is kérdéses, hogy miből van egyáltalán. Azt meg végképp nem tudod, hogy milyen minőségű is valójában, ha csak nem kértél már egyszer kölcsön ugyan olyat a haverodtól, ami segített abba, hogy felszedd a bigéket az este folyamán. A webáruházakról és a szállítási költségekről pedig ne is beszéljünk.

Az A76 barber shop-ban nem csak tökéletes hajat és szakállat vágunk neked, hanem segítünk abban is, hogy a legmegfelelőbb termékeket használd. Kimagasló minőségű termékeket tudsz nálunk vásárolni, amiket előtte kis is tudsz próbálni. Segítünk, hogy a frizurádhoz melyik termék a legalkalmasabb, és szívesen megmutatjuk azt is, hogy hogyan használd pro szinten. Mindent megmutatunk és elmondunk, amit tudnod kell.