Szakállápolási útmutató: ez lesz a rutinod!

Milyen gyakran kell mosnom a szakállam? Olajat vagy balzsamot kell használnom? Vagy mindkettőt? Lehet szárítani? Mi a helyzet a waxal? Tényleg csak szakállsamponnal moshatom? Valószínűleg neked is számos ilyen kérdés van a fejedben, és már teljesen össze vagy zavarodva, hiszen sokszor ellentmondásos információkat olvashatsz szakállápolással kapcsolatban. Ebben az útmutatóban segítek eligazodni a zavarban, elmagyarázva, hogy a benne szereplő lépések miért relevánsak, hogy hogyan működnek együtt a különféle termékek, és hogy hogyan alakítsd ki a legegyszerűbb szakállápoló rutint, ami a rohanós reggelekbe is belefér. Íme a hatékony szakállápolás férfiaknak! 

Szakállápolás – így tedd rendbe magad percek alatt!

 1. Távolítsd el az elhalt hámsejteket

Legyen egy jó minőségű, lehetőleg 100% vaddisznósörtéből készült szakállkeféd. Ez a hatékony szakállápolás egyik alap kelléke. Fésüld át alaposan, körkörösen a szakállad lehetőleg minden nap. Ezzel serkented a vérkeringést, ami segít az arcszőrzet növekedésében. Emellett nagyon szépen el lehet távolítani vele az elhalt hámsejteket, ami korpásodáshoz vezetne, így ezt is ki tudod vele küszöbölni. A rendszeres szakállkefe használata segít abban is, hogy a szőrzetnek ne legyen lehetősége benőni, és begyulladni.

2. Tisztítás

 Azt hiszen nem meglepő, hogy a legfontosabb, hogy a szakállad mindig legyen tiszta! Napi szinten meg kell mosnod, hogy minden lehetséges szennyeződés, ami a nap folyamán megtapadt benne, azt eltávolítsd. Mielőtt viszont rátérnék a szakállmosásra, vegyünk át két fontos tényezőt, ami segít megérteni, a folyamatot.

 

Faggyú

A faggyú egy bőr által termelt zsiradékfajta. Ez teszi a hajat és a bőr zsírossá. A faggyúmirigy közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, és a faggyút a haj pórusain keresztül választja ki. A faggyú feladata az, hogy a bőrt megvédje a kiszáradás ellen, és segítse az egészséges bőr fenntartását.

Valószínűleg olvastad, vagy hallottad már, hogy a szakáll rendszeres mosása eltávolítja a szükséges olajokat, és emiatt kerülni kell a túlzott szakállmosást. Sokan azt tanácsolják, hogy hetente csak 1-2x mosd meg a szakállad, de álljunk meg egy gondolatra. Mennyi faggyút kell termelnie az arcnak ahhoz, hogy a szakáll megfelelően működjön? Nagyon sokat, és mire eléri az arcbőröd ezt a szintet, már megjelenik az izzadtság és a szennyeződés, ami nem tesz jót a szakállnak. Gondolj a felvitt olajmennyiségre, amit naponta használsz a szakálladra, főleg, ha az hosszú. Reális lenne, hogy az arcod képes ugyan ennyi faggyút termelni 24 óra alatt?

„De ha a faggyú kellő mértékben eléri a hajtöveket, akkor a szakállat miért nem?” A fejeden lévő szőr, azaz a haj sokkal vékonyabb, mint az arcszőröd, és nagyobb része éri el a bőrt, mint az arcon lévő szőrzet. Emellett a szakáll sokkal porózusabb, és több faggyúra van szüksége a hatékony és egészséges állapot eléréséhez.

 

Izzadtság

A faggyú mellett a bőr verejtéket termel, ami szintén nem tesz jót a szakállnak. A verejték fehérjéket és sókat tartalmaz, ami jellemzően száraz és viszkető bőrhöz vezet. A só kivonja a nedvességet a bőrből és a szőrből, a fehérjék pedig reakcióba lépnek a baktériumokkal.

Szakáll mosás

Ezen információk birtokában most már tudod, hogy érdemes naponta mosni a szakállat. Annak a ténye, hogy ettől fog kiszáradni a szakállad, nem valós. Éppen ellenkezőleg. Nem a szakáll napi mosása növeli a száraz szakáll esélyét, és a faggyúval és az izzadtsággal reakcióba lépő baktériumok táptalajának megteremtését.

 

 

Érdemes naponta átmosni a szakállat, ha éppen csak vízzel is, hiszen az is tisztítja. Hetente 2-3x mossuk meg szakállmosó samponnal is. Ha lehet mindenképpen organikus, parfüm mentes szakállmosó terméket válassz, ez nem tartalmaz felesleges és káros kémiai összetevőket, nem fogja terhelni az arcbőrt és a szőrszálakat. Fontos, hogy ha szakállmosó samponnal tisztítod meg, akkor alaposan öblítsd ki tiszta vízzel, és teljesen mosd ki belőle a hatóanyagot, mert enélkül bőrirritációt okozhat.

3. Használd a törölköződ!

Szárítsd meg a szakállad törölközővel, körülbelül 80%-ban szárazra. Próbáld kerülni a túlzott dörzsölést, mert a szőrszál így könnyebben megsérül. Annyi nedvességet hagyj a szakálladon, ami segít eloszlatni a szakállolajat.

4. Használj szakáll olajat

Ha szakállápolás, akkor szakáll olaj! Miután sikerült áttörölni és megszárítani a szakállad törölközővel, használd az olajat. Azt, hogy mennyi olajra van szüksége a szakálladnak, azt az arcszőrzet hossza és sűrűsége határozza meg. Minél hosszabb és sűrűbb a szakállad, annál több olajra lesz szükséged. Ha érzed, hogy túl sok az olaj, nem képes felszívni a szakállad, használj egy kicsit kevesebbet, ha pedig az olajozás után is még kissé száraznak érzed, tegyél még rá egy kicsit.

 

szakállápolás olajjal

 

Hogyan használjam az olajat? Az olajat először oszlasd el a tenyeredben, majd ezt követően vidd fel a szakálladra, és úgy oszlasd el, hogy az arcbőrödre is jusson. Érdemes a jojoba olajat tartalmazó olajok használatát előnyben részesíteni, mert a jojoba olaj molekuláris szerkezete nagyon hasonlít a faggyúhoz.

Az egyszerűbb és alaposabb eloszlatást elősegítheted azzal, hogy az olajozás után átfésülöd a szakállad minden irányba, ha kellően hosszú hozzá. Ezután várj legalább 5 percet, hogy az olaj felszívódjon.

5. Vidd fel a szakáll balzsamot

Ha szakállbalzsamot használsz, alkalmazd azután, miután vártál 5 percet, míg az olaj beszívódik. Az olajhoz hasonlóan dolgozd el a balzsamot a szakálladon. Ismét alkalmazhatod a fésűs trükköt, hogy alaposan kerüljön a balzsamból mindenhova. Lehetőleg ne felejtsd ki, szintén egy olyan termék, ami a szakállápolás egyik alapja. 

 

6. Szárítás

Attól függően, hogyan nő a szakállad, érdemes természetes módon száradni hagyni. Szárításra és formázásra azonban bizonyos esetekben szükség van, ezért ha speciális fazont szeretnénk vagy a bokrosabb szakállat akarjuk simává varázsolni, akkor bizony rá kell segíteni.

 

szakállápolás hajszárítóval

 

Mire eljutsz eddig a lépésig, a szakáll már 90%-ban száraz lesz. Állítsd a hajszárítót közepesen melegre, és a szakáll növekedési irányával megegyező irányba fújd levegővel. Fésűvel vagy kefével segítsd a formázást szintén a növekedés irányával megfelelően. Állítsd hidegre a hajszárítót, és állítsd be a szakállad a kívánt formára és stílusra. Végül használj szakállkefét a szakáll felületén a forma tökéletesítéséhez.

7. Esti rutin

Az esti rutint valószínűleg sok szakállas figyelmen kívül hagyja, pedig ez is egy kiemelten fontos része a mindennapi rutinnak. A nap harmada, és ez egy remek alkalom arra, hogy még egészségesebb szakállat érjünk el. Ebben játszik szerepet a szakállvaj. Ezek általában shea vaj alapúak, és úgy vannak kifejlesztve, hogy ne maradjon a szakállba, hanem teljesen beszívódjon.

 

Miért jó a szakáll vaj? A szakállvaj olyan termék, amit általában természetes vajak és olajok alkotnak. Könnyű tartást biztosít, nem olyan erős, mint a szakállbalzsam, hiszen nagyon kevés, de legtöbbször semennyi méhviaszt nem tartalmaz. Fő összetevője a shea vaj vagy mangóvaj, emellett még tartalmaz természetes olajokat. A szakállvaj mély kondicionáló hatású, ami puhítja mind a szakállat, mind az alatta lévő arcbőrt. Az olyan természetes vajak mint a shea vaj, könnyedén felszívódnak a szakállszőrzetben, ezzel teljesebbé, hidratáltabbá téve a szakállszőrzetet. Mivel méhviaszt legtöbb esetben egyáltalán nem tartalmaz, krémes állagú. Ez a krémes anyag biztosítja a hajhagymák, a bőr és az arcszőrzet teljes fedését, ami segít hidratálni a bőrt és a szakállszőrzetet. Tehát, a szakállvaj tökéletes az esti rutin beépítésébe és a szakállápolás egyik alap kelléke. 

8. Trimmelés

Itt mindig legyünk óvatosak, mert sok férfi bánt már el csúnyán a szakállával. Ezután meg általában már csak az újrakezdés segít. Trimmeléshez mosd meg a szakállad, olajozd, és szárítsd meg a szakállad a szokásos módon. Vedd elő a szakállvágó ollódat, és nézd meg jól a szakállad.

 

szakállápolás szakállgéppel

 

Csakis azokat a szőrszálakat vágd le, amik elkülönülnek, kiállnak az egységes szakállból. Ezt a műveletet megcsinálhatod 2-3 napig, hiszen lehet hogy a következő napon is találsz majd néhány szálat, amit le kell vágni, de előzőleg nem „emelkedett ki” az egységből.

Összefoglalva tehát, a napi rutin a következő:

Ezek azok a feladatok, amiket el kell végezni, ha azt szeretnénk, hogy a szakállunk megfelelő állapotú legyen, és a szőrszálak egészségesek legyenek. Azt hiszem senki se szeretne kócos, száraz, ápolatlan és viszkető szakállal létezni a mindennapokban.

 

  1. Keféld át a szakállad jó minőségű, 100% vaddisznósörtéből készült szakállkefével. Ezzel serkented a szőrszálak növekedését, segíted megakadályozni a szőrtüszők begyulladását, remekül eltávolíthatóak az elhalt hámsejtek, így megelőznöd a korpásodást.
  2. Az alap a tiszta szakáll! Naponta mosd át, legalább vízzel, heti 2-3x pedig szakállsamponnal a verejték, a szennyeződések és az elhalt hámsejtek eltávolítása érdekében.
  3. A törölközőszáraz szakálladra kenj megfelelő mennyiségű szakállolajat, és hagyd legalább 5 percig, hogy beszívódjon.
  4. Szárításkor használj közepes melegségű levegőt, majd formázásnál használj hideg levegőt a növekedés irányával megegyezően. Ha szakállbalzsamot használsz, akkor azt szárítás után vidd fel.
  5. Éjszakai rutin részeként használj szakáll vajat, amit a nedves szakállra vigyél fel.
  6. Légy óvatos, amikor igazítod a szakállad. Jó minőségű ollót használj.
  7. Törekedj jó minőségű termékeket és eszközöket beszerezni. A rossz minőségű olajok vagy balzsamok miatt a szakáll zsíros és szennyezett lesz.

Ha a szakállápolás ezen lépéseit betartod, és rendszeresen el is végzed, nem kell aggódnod a szakállad állapota miatt. Ezzel kellően hidratálod a szőrszálakat és az arcbőröd, segíted az egészséges szálak fejlődését és a szőrzet növekedését. Nem kell félned sem a viszketéstől, sem pedig a korpásodástól.

Biztos hogy szükségem van ezekre?

Ha eddig nem voltál a szakállápolás nagymestere, és sok volt az infó, ne vegye el a kedved. Ezek nagyon egyszerű, és gyors lépések, amik nem vesznek igénybe többet, mint napi 10 perc! Ha már megnövesztetted a szakállad, akkor figyelj oda rá, hogy az eddigi idő és munka ne vesszen kárba. Sokkal kellemesebb érzetet ad egy ápolt és karbantartott szakáll, mint egy törődést alig látott szőrszálköteg.

Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen termékeket kellene használnod, nyugodtan ugorj be az A76 barber shop-ba az Andrássy út 76-ba vagy a Móricz Zsigmond körtér 11-12-be, és a lányok segítenek neked. A szalonban vásárolni is tudsz a termékekből, így nem kell pluszba rohangálni, és azon agyalni, hogy mit vegyél le a bolt polcáról. A szalonban kapható termékek egytől egyig nagyon jó minőségűek, és tökéletesen biztosítják azokat, amikre egy szakállnak szüksége van!