Fodrászat ahol csajok nyírják a férfi hajakat – Ilyen az A76 Móricz fodrászszalon

Köszöntöm a Kedves olvasókat!

Az alábbi bejelentést kaptuk:

Budapesten a Móricz Zsigmond körtéren 9 ismeretlen női elkövető rendszeresen és tervezetten a legkomolyabb férfi hajakat és szakállakat készíti el. Több szemtanú elmondása szerint férfiak tömege tér be napi szinten a 2 egymás mellett lévő üzletbe rendezetlen hajjal és arcszőrzettel, és ugyanezeket a férfiakat frissen megnyírva, és életünk megjelenésével látják távozni!

Az elkövetők ezt kommunikálják magukról:

“ 9 vagány és profi borbély csaj, akik nő létükre kenik-vágják a férfi haj- és szakálltémát, minden nap 60-100 vendégnél teszik rendbe a rőzsét. Hideg sör,  jó hangulat és a legprecízebb átmenetek Újbuda szívében a Móricz Zsigmond körtéren. ”

Marketing vagy. valóság? Ezt mondja magáról az A76 fodrászat, és ez szerepel a facebook hirdetéseikben is. A marketing üzenet valóban hangzatos, de vajon mi az igazság? Itt tényleg valami különleges dologról van szó, vagy csak egy átlagos “tucat barber shop-pal” van dolgunk, ahol a maxra van járatva a marketing gépezet? Egyáltalán miért járna valaki női borbélyhoz? Mit tudhat egy női fodrász a szakállakról?

Személyesen jártunk utána annak, hogy mi is zajlik ebben a 11.kerületi fodrászszalon-ban!

Az Oktogoni A76 fodrász szalonban is jártam! (Azt a tesztet itt tudod elolvasni.)

Az A76 fodrászat weboldalán ez derül ki

A helyszínre érkezés előtt dokumentálunk minden informális bizonyítékot. Az A76 fodrászat weboldala attraktív és jól felépített, elsőre nem is ilyet várna az ember egy fodrászszalon-tól. A website-on egyenként megismerhető a 9 gyanúsított fodrász csaj, illetve mindegyik lány esetében a munkáikról is van bőven kép. Az egyszerűsíég kedvéért beszúrtam ide őket:

Az A76 Móricz borbély csajai

Ilyen hajakat / szakállakat vágnak

Ez némiképp csökkenti a gyanúm megalapozottságát, azaz hogy ennél a fodrászszalon-nál csak a marketing van felfújva, mert úgy néz ki, hogy ezek a hajak és szakállak valóban nem az átlagos minőségi kategóriába sorolhatók. No de a photoshop-ot mindenki ismeri, úgyhogy további személyes nyomozásra lesz szükség. Foglaltam időpontot a fodrászat-ba a Niki nevű fodrász lányhoz és irány a Móricz Zsigmond körtér 11-12.!

fodrászat
Niki az A76 fodrászszalon egyik női borbélya. Az ő vágását fogom letesztelni és őt is faggatom ki.

Ezzel fogadott az A76 férfi fodrászat

A hírt meg tudom alapozni: A lokáció valóban a Móricz Zsigmond körtér 11, sőt a 12 is, mert itt helyből 2 fodrászszalon is van egymás mellett. Szokatlan, erre azért rákérdezek. A gomba mellett / mögött közvetlenül a metró feljárónál találhatóak. A kiírás alapján a bal oldali üzlet az A76 Barber Queens RED, a jobb oldali fodrászat pedig a “sima” A76 Barber Queens. A bal oldali fodrászszalon-ba benyitva rögtön Niki fogad, és vele együtt egy nem teljesen hétköznapinak mondható látvány.

A76 szalon
A Móriczon lévő A76 fodrászszalon olyan mintha egy nők által üzemeltetett katonai múzeumba csöppentem volna.

A falon egy AK-47-es géppuska, és gránátok lógnak, a fodrász pultok katonai ládákból vannak kialakítva, a képkeretekben régi világháborús és magyar fotók, például a lerombolt lánchídról. Most végülis egy fodrászszalon-ban vagyok vagy egy katonai múzeumban? Teszem fel a kérdést Nikinek, miután a kezdeti meglepődésen túllendültem.

A fodrász csaj elmondása szerint a tulajdonos (aki egyébként nem nő és nem is fodrász) szereti az egyedi, különleges dolgokat, illetve úgy gondolja, hogy a military style (a filmek, a történelem, a fegyverek) a férfiakat már gyermekkoruk óta vonzzák. Így egy katonai design alapján berendezett fodrászat olyan hely lesz, ahol mégjobban érzik majd magukat.

Az információt megerősítem, a fodrászszalon enteriőr-je valóban jó hangulatot áraszt. Az ajándék ital híre is valós, már a belépéskor megkaptam a Csíki sört a kezembe. A hajmosás után helyet foglalok a kényelmes borbély székbe.

Nikivel átbeszéljük, hogy milyenre is vágja a hajam és a szakállam és rögtön kapok tőle 1-2 tippet is, hogy szerinte hogyan kellene máshogyan levágni, hogy az mégjobban álljon. Rendben nézzük meg, közben legalább ki tudom faggatni a férfi fodrászatot érintő többi állításról.

Miért ilyen forgalmas az A76 férfi fodrászat?

Miközben Niki nekiesik a géppel a hajamnak, már szegezem is neki a kérdést:

– Azt hirdetitek facebook-on, hogy napi 60-100 vendég jár hozzátok. Elég nehéz elhinnem, hogy ilyen kis fodrászatban ennyi ember meg tud fordulni.

Niki mosolyogva hallgatja végig a kérdésemet, majd tájékoztat arról, hogy itt valójában 2 fodrászszalon van egymás mellett összesen 8 fodrász székkel.

barber shop
A Móricz Zsigmond körtéren kettő A76 szalon is van egymás mellett.

A második üzletet 2020 végén nyitották és azért volt rá szükség, mert az első fodrász üzletben nagyrészt teltház volt, viszont oda már nem tudtak betenni több széket. Minden hétköznap nyitva vannak 10 és 20 óra között.

– Hogy csináljátok azt, hogy ennyi szakállast tudtok bevonzani egy olyan ágazatban, ahol minden sarkon van egy barber shop és ráadásul mindben férfiak a fodrászok?

A fodrász csaj, az A76 népszerűségét abban látja, hogy a magas minőségű haj- és szakállvágás mellett itt valóban törődnek a vendéggel, és ez a fajta törődés, gondoskodás egy tipikusan női vonás.

– Úgy érted, hogy a nők figyelmesebbek?

A76 barber shop
A figyelem és a gondoskodás női vonások, ami az A76 szerint jól megfér egy férfias borbély szalonban!

Inkább azt mondom, hogy másmilyen figyelmet kapsz egy nőtől és más jellegűt egy férfitól. A női figyelem már ott különbözik a férfiétól, hogy ebben a fodrászszalon-ban más szemmel nézünk a hajatokra. Női szemmel látunk titeket és így mondjuk meg, hogy mi az ami jól áll nektek, melyik frizura illik jól az arcformátokhoz, melyik szakáll az, amelyikkel férfiasabbak lesztek. Lehet, hogy X éve így hordod a hajad mert ezt szoktad meg, de valóban ez áll neked a legjobban? Ezt egy női szem sokszor nagyon jól meg tudja mondani. Mi borbélyként ráadásul nem csak látjuk és megmondjuk ezt, de itt az A76 fodrászatban el is tudjuk készíteni.

Mit tudhat egy hölgy a szakállakról?

– Szóval a női figyelem más mint a férfiaké. Ez logikusan hangzik. A borbély szakma viszont kétségtelenül egy férfi szakma, olyannyira, hogy barber shop-ba be sem teheti a lábát nő. Nálatok meg csak nők dolgoznak. Nem érzitek ezt visszásnak?

– Azt gondolom, hogy a legfontosabb egy szakmánál, hogy ki milyen motivációval és milyen minőségben műveli azt. Nálunk az A76 fodrászsszalon-ban csajok közül mindenkinek az élete és hivatása a férfi haj- és szakállvágás. Mi nem “megélhetési barber-ek” vagyunk, viszont mindegyikünkben van egy kis férfias én. Ezért vannak a tetoválások, ezért van az, hogy már gyermekkorunktól kezdve is inkább a srácokkal jöttünk ki és sok férfias dolog vonz minket.

A vendégeink nagy része is ezért választ minket, mert nem csak jó minőségben dolgozunk, de haveri szintű, ugyanakkor női társaságot is jelentünk nekik, ami szerintem egy férfi fodrászatnál jó dolog.
A76 borbélyok
Az A76-ban baráti kapcsolatot ápolnak a vendégekkel.

– Emellett azt látjuk, hogy egyre növekvőben van az a vendégréteg, akinek érték egy olyan fodrászat, ahol kedves és jó fej csajokra bízhatja a séróját és a szakállát. Emellett mégsem kell beülnie 10 másik női vendég mellé. Mert ha belegondolsz, valahol a barber shop-oknál is ez volt az egyik lényeges különbözőség. Hogy olyan férfibarlangok legyenek, ahol nem ül egy hajfestésre váró csaj melletted. Így nem érzed magad feszengve, mintha férfiként egy női szépségszalonban vagy fodrászszalon-ban ülnél.

– Értem. És nem ér titeket az a kritika, akár a konkurencia, akár a szkeptikus férfi vendégek felől, hogy mit tudhatnak a nők a szakállról?

Niki ismét elmosolyodik a kérdés hallatán.

– Szeretem ezt a kérdést. Hadd kérdezzek valamit: Szerinted kettőnk közül melyikünk vágott le több és többféle szakállat? 🙂

szakálligazítás
Lehet, hogy a saját szakállad te ismered, de Niki már többszáz féle arcszőrzetet tett rendbe!

– Jogos. Ebből a szemszögből még nem gondoltam bele ebbe a kérdésbe.

Amíg te a saját szakálladat látod és ismered, – folytatja Niki – addig én legalább 100 féle egyedi arcformát vágtam eddig. Bőven volt alkalmam gyakorolni, megfigyelni és folyamatosan tökéletesíteni a tudásomat.

– Nálunk az A76 fodrászszalon-ban mindenki ilyen. Folyamatosan követjük a haj- és szakálltrendeket, és igyekszünk mindenkinek azt a formát vágni, ami a legjobban kiemeli az arca előnyös oldalát. Persze biztos sokan vannak így, hogy ők nem járnak női borbélyhoz, mert ez a férfiak kiváltsága. Ezzel soha nem volt célunk és nem is akarunk versenyezni, mert itt abszolút nem a női egyenjogúságról, vagy valamilyen girlpower dologról van szó. Egyszerűen imádjuk ezt a szakmát, a borbély hivatás az életünk és szerencsére egyre több vendégünk tapasztalhatja meg, hogy az A76 fodrászatban nem kap gyengébb minőséget mintha férfi borbélyhoz menne, sőt… 🙂 De a szakma telítettsége és felhígulása már egy teljesen más téma 🙂

Mi visz rá egy nőt, hogy borbély legyen?

– Őszintén megmondva nem ilyen válaszokra számítottam. Szimpatikus a hozzáállásotok és a sör is finom! És te hogyan kerültél kapcsolatba nőként a borbélykodással? – Folytatom Niki faggatását

– Én már közel 10 éve fodrász vagyok, már gyerekkorom óta tudom, hogy hajakat fogok vágni. De csak az utóbbi néhány évben döntöttem azt el, hogy női hajat többet nem szeretnék csinálni. Jobban is kedvelem a férfi társaságot illetve több kreativitást is látok egy férfi hajban és szakállban. Ezen a téren folyamatosan képzem magam ,több férfi fodrászszalonban is dolgoztam Budapesten, Fóton de az A76 fodrászat az a hely, ahol úgy érzem, hogy megérkeztem. A társaság, a vendégkör és a tulajdonos hozzáállása miatt azt mondom, hogy minden fodrászatnak így kellene működnie.

– Mire gondolsz pontosan? Hogyan kellene működnie egy fodrászszalonnak?

– Sok férfi fodrászatban dolgoztam már és és nem egy helyen azt láttam, hogy minden a pénzről szólt és tudod ezt a vendégek és a fodrászok is érzik.

– A pénz és a vendég nem lehet egyszerre az első helyen, és nálunk a tulajdonos szerencsére a vendéget választotta. Ő azt vallja, hogy ha egy fodrászatban a vendég boldog és elégedett akkor visszajön, ajánl minket, így előbb-utóbb a borbély is boldog lesz, ha pedig a vendég és a borbély is boldog, akkor a tulajdonos is az lesz. De itt nem mindegy a sorrend! Ezért is más az A76 fodrászat. Nálunk a legelső a minőség, azaz nincs sietve összedobott haj, elhibázott átmenet, vagy ferdén levágott szakáll. A magas minőség alap, ezért nem is veszünk fel bárkit. Ugyanezt az elvet követjük a felhasznált termékek minőségénél is, ezért van az online időpontfoglalás is, az ajándék ital, a frekventált helyen lévő üzletek és a vendégszeretet is. A jó fodrász nem csak a hajad és a szakállad tartja rendben, de igazi vendéglátós is. Ha nem érzed jól magad a fodrászszalon-ban a hajvágás közben is,akkor máshova fogsz járni. A szolgáltatás pedig mindaz az élmény amivel itthagysz minket a székünkből felállva, amilyen érzést hagyunk benned. Ezt a vendégélményt szeretnénk még mi kimaxolni.

– Azt látom tehát, hogy ahol a vezetőnek is a szívügye a szolgáltatás és a célja vele, hogy valóban értéket adjon, abban a férfi fodrászatban a borbélyok is így fognak hozzáállni, sőt eleve ilyen embereket is fog bevonzani. És ezért gondolom, hogy jó helyen vagyok

– Milyen a vendégkörötök? Milyen hajú és életkorú vendégeket vesztek célba az A76 fodrászattal?

Niki elmondta, hogy a barber shop-ok – így az A76 fodrászat is – egyáltalán nem csak a szakállasoknak szól. A vendégeik közel felének egyáltalán nincs is szakálla. Ő úgy látja, hogy az jár barber shop-ba aki az átlagnál nagyobb figyelmet fordít a hajára, akinek nem elég gyorsfodrászatok és átlag fodrászszalonok minősége.

A vendégek átlagéletkora is nagyon változó a húsz és harmincasok mellett egyre több a 40-50 sőt 60 éves vendég is, aminek ők nagyon örülnek, hiszen jó dolognak tartják ha valaki a kor előrehaladtával is szeretne adni magára. Niki hozzátette, hogy az a férfi réteg is növekvő számban jár hozzájuk akinek nem csak a divatos fade, tehát a felnyírt frizura a fontos, hanem a klasszikus, hosszabb, ollóval vágott formákat részesíti előnyben. Mivel az A76 fodrászatban mindannyian tapasztaltak mindenféle hajtípus vágásában ezért nincsen olyan frizura, amellyel ne vállalnának el vendéget, ha az elképzelés reális.

hajvágás
A klasszikustól kicsit eltérő frizura az A76-ban! 🙂

Persze ritka hajból nem tudnak dúsat csinálni, de Niki szerint egy elől vagy hátul kopaszodó hajnál talán még fontosabb is, hogy hogyan van levágva mint egy dús haj esetében.

Kitűzött céljuk az A76 fodrászszalon-ban, hogy a barber shop feeling-et az átlagos hajjal és adottságokkal rendelkező vendégekhez is elvigyék. Szerintük nem kell senkinek hajmodellnek lennie ahhoz, hogy jól nézzen ki, mert egy ügyes kezű és kreatív borbély egy jó fodrászatban még az átlagost is 2 szinttel magasabbra tudja emelni!

A végeredmény

Nézzük meg, hogy nálam mit tudtak kihozni az A76 fodrászszalon-ban a hozott anyagból! Niki lassan végez a hajammal és a szakállammal. 1 órás idősávot kaptam, de a 41. percnél járva úgy néz ki, hogy lassan készen vagyunk. Kapok egy tükröt is, hogy hátul is meg tudjam nézni. A következő pozitív csalódás itt ér engem. De a szavak helyett, beszéljenek a képek:

Ilyen sérót és szakállat vágtak nekem az A76 fodrászszalon-ban.

Az A76 fodrászszalon-ban 7.500 Ft-ot fizettem egy ilyen minőségű haj+ szakállvágásért, ami a budapesti barbershop-ok között még majdhogynem olcsónak is mondható. Foglalt időpontra érkeztem tehát egy percet nem várakoztam, kaptam egy ajándék sört és egy jó társaságot. Úgy néz ki, hogy a hír igaz és nem kacsáról van szó: Itt a Móricz Zsigmond körtéren valami tényleg máshogy zajlik mint a férfi fodrászatok többségében.

Csak időpontra jöhetek az A76-ba?

Nikit egyébként megkérdeztem, hogy náluk az A76 férfi fodrászatban mennyire népszerű ez az időpontfoglalásos dolog és hogy sokan élnek-e vele? Én például sokszor vagyok úgy, hogy reggel jut eszembe, hogy ma el kéne mennem fodrászhoz, akkor meg már nem biztos, hogy van szabad hely aznapra a fodrászszalonban, ahova járok.

Niki elmondta, hogy a vendégek 90%-a online foglal időpontot, és hogy ne ijedjek meg, mert többek között ezért is vannak 8-an az üzletben, hogy aki az utolsó pillanatban szeretne foglalni, még az is tudjon aznapra válogatni a fodrászatban elérhető szabad időpontok közül.

Sőt akinek nincsen időpontja, de éppen a Móricz közelében van dolga, meglátja a fodrászszalon-t és csak beugrana egy igazításra, az esetek nagy többségében annak előzetes fogalás nélkül is tudnak vagy azonnal vagy 15-20 percen belül időpontot adni.

Az A76 borbély csajok bemutatkozói

Nem tudok mindenkihez beülni egy haj+szakállvágásra, de a cikk teljessége és a férfi olvasók miatt azért a többi borbély csajt is bemutatom, hiszen az A76 fodrászszalon-nak ez is az előnye: Mindenki találhat a számára szimpatikus fodrász lányt, a csajok bemutatkozója és a munkáik alapján.

Dzseni

Dzseni az alázat és a profizmus egyszemélyű megtestesítője. Lelkiismeretsen dolgozik azért minden nap, hogy egyre jobb legyen és vendégei ragaszkodnak hozzá, mert ügyessége és közvetlensége biztonságot és állandóságot jelent számukra.

Annamari

Annamari a fémzene és a szakállak kedvelője. Szintén gyermekkora óta kacsintgat a borbély szakma felé. A Pest megyei Dányban született, őszinte érdeklődésű, aki nagyon szeret a vendégekkel kommunikálni.

A76 borbély
Az A76 fodrászatban minden borbély csajnak külön bemutatkozó oldala van + saját portfóliója a munkáiból.

Emese

Emese  a művészlelkű barber lány, aki a borbély penge mellett találta meg önmagát. Maximalista, és precíz csajszi, akivel nem lőhetsz mellé!

Emese
Katánál nem csak a szakállad, de a hangulatod is jobb lesz.

Dia

Dia a vagány borbély csaj, aki a budapest barber shop akadémiát végezte el. Fiatal kora ellenére egy tehetséges fodrász lányról beszélünk, aki otthonosan mozog a férfi témákban!

Dia
Miközben Dia megnyír nyugodtan végigvehetitek a férfias témákat!

Zsani

Zsani egy mosolygós borbély csaj, aki nem csak a frizurádat, hanem a jókedvedet is elintézi a kedvességével és a humorával! Igazi vagány csajszi, aki a legjobbra törekszik!

Cincia

Cincia elkötelezett és precíz borbély csaj, akitől csakis kifogástalan munkára számíthatsz! Az egyik legújabb A76 tag!

Cincia

Patrícia

Patrícia a versenygyőztes fodrász csaj, a hajtetoválások és az átmenetes férfi haj – a fade – szakértője. Ő az a lány, aki nem beszél sokat, de a munkája minősége beszél helyette is.

Patrícia
Patrícia csendesebb típus, nála inkább borbély kezelés végeredménye az, ami magáért beszél.

Bianka

Bianka az Esztergomi barber shop-ban után csatlakozott az A76-hoz. Kreatív, nagyon ügyes és egy igazán közvetlen borbély csaj, akitől minden alkalommal a maximumot kapod!

Bianka a férfi hajak és szakállak szakértője és egy maximalista borbély csaj.

Értékelés: Szerintem ilyen az A76 fodrásszalon

Az A76 az egyetlen fodrászat vagy inkább barber shop ahol csak csajok nyírják a férfi frizurákat és szakállakat.

A marketingjük által kialakított benyomás az emberben egy erős elvárást is támaszt velük szemben, amit az is tovább növel, hogy nőként űznek egy olyan szakmát ami a férfiak kiváltsága. Maximális szkepticizmussal álltam hozzájuk, hogy kiderítsem, a hangzatos üzenetek és megkapó képek mögött a fodrászszalon-ban valójában milyen szolgáltatást kapok.

Környezet

A férfi fodrászat enteriőrje kellemes, rend van, a hangulat jó, a lányok kedvesek. Az energiák valóban mások mint egy férfiak által uralt barber shop-ban, ami egy üdítő és kivételes alternatívát jelent a sok egymástól alig különböző borbély üzlet között.

Minőség

A hajvágás és szakálligazítás minőségét erősen az átlag felettinek tapasztaltam, az árral összevetve pedig a többi fodrászszalon között is egy korrekt ajánlatnak gondolom. Az ajándék üdítő, az online időpontfoglalás lehetősége, a barátnő- és kutyabarát szalon, illetve a jó megközelíthetőség mind plusz pontot kapnak.

Hátrányként említhető, hogy a szalonok mérete kicsi, 30m2 körül van egy fodrászszalon. Zsúfoltnak nem mondanám, de aki az óriási tereket szereti, a nagy kanapékkal, az nem fogja megtalálni a számítását az A76-ban.

A visszajáró vendégek aránya – amit nagyon pontosan mérnek – az elmondásuk szerint 70% felett van, ami nem tűnik alacsonynak. A google-ben leadott vendégértékelések száma és mennyisége ezt reálisan alátámasztja.

Összességében azt mondom, hogy az A76 barber shop értékelése a kiváló kategóriába esik. Mindenkinek legalább egyszer érdemes ellátogatnia vagy a Móricz Zsigmond körtéri, vagy az Oktogoni szalonba, annak pedig főleg ajánlott, aki hozzám hasonlóan meg volt győződve arról, hogy jó férfi hajat és szakállat csak férfi tud vágni.