Pajesz / barkó útmutató férfiaknak

Ismered ezt a közmondást? Kicsi a bors, de erős. Persze nem a nagy magyar megmondásokba szeretnék belemélyülni, azonban a barkó és pajesz témánál ez kifejezetten igaz. Az arcszőrzet, vagy hajrész egy nagyon kicsi részéről van szó, és mégis sajátosságokkal, sőt, saját történelemmel is rendelkezik.

Van aki teljesen megkülönbözteti, valaki pedig egybemossa a pajesz / barkó szavak jelentését, és nem tesz különbséget a kettő között. Valójában két külön dologról van szó, de valahol talán mégsem!?Tegyük tisztába a fogalmakat, és nézzük meg, mi az, amit tudnod kell ezekről, és mi az, amiben különböznek.

Pajesz vs. barkó

Mielőtt nagyon elmélyülnénk bármiben, tisztázzuk a két szó jelentését. Van-e különbség a kettő között? A különbség lényeges, vagy megközelítés kérdése? Hogy hiteles legyek, elő is rántottam a Magyar Értelmező kéziszótárt, hogy ő mondja meg a tutit.

1. pajesz
A magyar nyelv értelmező szótára • P – pajesz ë v e főnév t […] ek e ë e ritka pájesz ë […] hosszúra nőtt haj […] a fül mellé lelógó hajtincs.” (Forrás)

2. barkó 
A magyar nyelv értelmező szótára • B – barkó 1 főnév t ja régies […] sávban meghagyott rövidre nyírt szakáll „ (Forrás)

A pajesz tehát akkor releváns kifejezés, ha a haj olyan hosszú, hogy lefedi ezt a részt. A barkó kifejezés pedig akkor nyer értelmet, ha az a rész az arcszőrzet miatt van takarásban.

Ebben a cikkben ezek alapján maradjunk a barkó kifejezésnél, és így merüljünk el tovább a részletekbe. Nagyon kevesen, sőt, szinte már alig van bárki, aki annyira megnövesztené a haját, hogy az lelógjon az arc pajesz részére. Na meg abszolút a rövid, átmenetekkel dúsított hajtrend van terítéken, ezért kissé értelmetlen lenne arról beszélni, hogy hogyan és mennyire növeszd meg a hajadat, hogy az kellően lelógjon és takarjon bizonyos részeket. Tehát, következzen a barkó.

Honnan ered a barkó?

A pajesz / barkó egy amerikai tábornok révén terjedt el a köztudatba. Ambrose Everett Burnside fontos szerepet töltött be az amerikai polgárháborúban. Ezt követően, miután leszerelt, az Amerikai Egyesült Államok Rhode Islanden képviselő szenátora lett. Kedvelt személy volt, és valószínűleg nem csak azért, mert emberséges volt, hanem azért is, mert elég különc külsőt teremtett magának. Nem mondhatni, hogy hétköznapi formáját választotta a férfias arcszőrzetének, de úgy tűnik, ez a javára vált. Neve egy máig fennmaradt jegyet képvisel, amit angolul a saját nevének egy kis csavart verziójában jegyeztek fel. (Sideburn = barkó)

 

 

Nem tudni, hogy maga Burnside, vagy az őt követő lelkes barkó rajongók nyújtottak kellő inspirációt a jövő nemzedékének, de találkozhatunk híres fazonnal, aki bevállalta az ütősebb barkót, és a védjegyévé is vált.

Elvis Presley se mondott le a markáns barkóról

Elvis nem csak a feltűnő hajat kedvelte (tudod, a híres neves pompadour is az ő „hozadéka”), hanem a túlzott arcszőrzetet is. Családja sokat költözött, ezért sehol nem ragadt meg igazán gyerekkorába. Talán emiatt is szeretett feltűnő maradni, hogy minden új helyen észrevegyék. Próbálta szélesíteni a baráti körét, na meg a sportkarrierjét is, ezért a foci mellett tette le a voksát. És bár a csapatban a barkója miatt Miss Elvisnek hívták, nem hatotta meg annyira. A csapat edzője sem preferálta a barkóját, méghozzá annyira nem, hogy  választás elé állított a fiatal tehetséget. Vagy levágja azt a barkót, vagy repül a csapatból. Elvis elég határozott és erős egyéniség volt, így nem hatotta meg annyira a dolog. Ugye nem kell mondani, mit választott a Rock ’n’ Roll királya?

 

Na de elég a történelemből, vegyük is át, mi a barkó lényege

Egy jól szabott barkó előnyös keretet ad az arcnak, ami kiemeli az előnyös vonásidat, és háttérbe is küldi a kevésbé jókat. Az viszont biztos, hogy a jó barkót csak pár milliméter, és egy nem jól átgondolt forma választja el az inkább komikus, mintsem trendi arcszőrzettől. Éppen ezért jobb, ha formázását az A76-os borbély csajokra bízod. Ők jól tudják, mitől jó a barkó.

Hosszúság

Egy jó barkó alap feladata, hogy összekösse a frizurádat az arcoddal úgy, hogy az előnyösen hasson, és kiemelje az előnyös vonásaidat. Ezt egyedül elég nehéz lenne meghatározni ezért itt vagyunk. Az A76 barber shop-ban úgy vágjuk a barkót, hogy az semmiképp ne legyen feltűnő. A lényeg a megfelelő hosszúságon van. Hosszúkás, vékonyabb arcformánál egy rövidebb barkót vágunk, kerekebb arc esetén pedig egy picit hosszabb (de semmiképp nem hosszú!) barkóval segítünk javítani az arcod arányain.

Forma

A barkó formáját tekintve általában téglalap alakú, aminek teteje a „hajadban” végződik. A legjobb, ha az összedolgozásra kerül. Minden, a téglalaptól eltérő barkó érdekes megjelenést nyújt, és inkább extravagáns leszel. Persze semmi sem kizárt, és semmi sem lehetetlen, így, ha egy hasonlóan különc életstílusba vágnál, mint Presley, akkor mi azt is megvalósítjuk neked.

Szálhosszúság

Egy barkó akkor előnyös, ha rendezett. Megfelelő élekkel van vágva, megfelelő vonalban és nem áll ki itt-ott szőrszál. Mindig legyen rendezett a megjelenése, és ehhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen karban tartsd. Használj hozzá ollót, vagy látogass el hozzánk az A76 barber shop-ba, és rendbe tesszük neked.

Kell e egyáltalán a barkó?

Ezt mindenki döntse el maga, hogy mi az, ami számára tetszetős és beleférős. Szerintünk a jól vágott és visszafogott barkó sokkal inkább hozzá tesz a külsődhöz, mintsem elvenne belőle. Szépen kiegyenlíti az arc arányait, és ad egy keretet az arcodnak. Igaz, hogy oda kell figyelni pár dologra a barkóval kapcsolatban, hogy az előnyös legyen, de nem vagy egyedül, ezért nem kell egyedül megbirkóznod vele. Az A76 barber shop-ban számos frizurát, szakállat és igen, barkót vágtunk már. Visszatérő vendégkörünk van, ezért nem kell aggódnod, hogy valami furcsaságot vágunk neked. Számunkra első a minőség, és az, hogy a legjobb formát hozzuk ki belőled.

Foglalj hozzánk időpontot, és borbély királynőink segítenek neked kiválasztani a legmegfelelőbb barkót, amiről aztán te sem akarsz semmi áron lemondani, épp mint Presley.