Borbély / barber, férfi fodrász – mutatjuk mi a különbség!

Ma már szinte nem is nyílnak klasszikus fodrászatok csak barber shop-ok. A facebook-on és a hirdetésekben mindenki barber-nek hívja magát a fodrász helyett. Egy új hullámos divatirányzatról van szó, ami majd idővel eltűnik vagy valami olyan dologról beszélünk ami már eddig is létezett? Mi a különbség a férfi fodrász és a barber / borbély között? Ebben a cikkünkben ezt a témát boncolgatjuk egy kicsit.

Mi az hogy barber / borbély?

A borbély mesterség egy többszáz éves múltra visszatekintők klasszikus férfi szakma, amelynek jellegzetessége, hogy a borbélyok a penge, az ún. borbélykés mesterei voltak. Ügyeskezű férfiakról van tehát szó, akik a pengére specializálódtak. Különféle betegségeket tudtak gyógyítani, eret vágtak, sebeket varrtak össze, néhol fogakat is húztak. És, természetesen arcot is borotváltak. A borbély foglalkozás tehát sokkal széleskörűbben indult mint egy sima arcborotválási szolgáltatás. Ha megfigyeled a múlt század eleji-közepi borbély fényképeket, akkor ezért látod a barbereket fehér köpenyben dolgozni.

A borbély üzletek elterjedése

Az első világháború idején az oldalt felnyírt hajat szépen lassan a lakosság is elkezdte hordani. Megjelentek az első hajvágógépek, a borbély üzletek pedig elkezdtek terjedni. Ezzel együtt egyfajta szimbólumai lettek a férfi szentélyeknek. Férfiak gyűltek össze, akik férfiaktól vettek igénybe férfias szolgáltatásokat. Végre egy hely, ahova nők be sem tehették a lábukat. A borbélyszalonokban előkerülhettek a férfias témák, majd a férfias szórakozási lehetőségek is, mint például a különféle játékok.

A borbélyüzletek, avagy a barber shop-pok hazai reneszánszát itthon pedig a 2010-es évek elejétől éljük. Már egy kicsit megváltozottan, a jelenlegi trendeknek megfelelően, de továbbra is egy olyan céllal, hogy azok a férfiak akik adnak magukra, egy igényesen berendezett és profi helyre járhassanak igazíttatni.

Mi a különbség a barber és a férfi fodrász között?

A barber shop-ok történelméből kiderül, hogy a hangsúly ott már a kezdetektől fogva is pengén van és az arcborotváláson volt, illetve azon, hogy kizárólag férfi vendégekkel foglalkoztak.

A legnagyobb különbség egy férfi fodrász és egy borbély között, hogy utóbbi a borotválás és szakállvágás mestere is, és mivel csak férfiakkal foglalkozik, jellemzően nagyobb tudása és nagyobb tapasztalata is van a férfi haj- és szakállvágásban mint egy férfi fodrásznak.

A legtöbb férfi fodrász ráadásul vegyes fodrász, tehát foglalkozik női vendégekkel is, így mivel nem specializálódott egy szakirányra, várhatóan nem fog olyan tudással és rutinnal bírni mint egy csak férfiakkal foglalkozó borbély. A szakállakhoz is többé kevésbé érteni fog, a borotválás, a profi szakáll formák és a szakállfestés valószínűleg nem annyira az asztala mint egy borbélynak.

Illetve, ha ellátogatsz egy férfi fodrászatba, (de inkább egy vegyes fodrászatba, ahol hajvágással is foglalkoznak) utána pedig egy barber shop-ba, akkor érezni fogod a különbséget, már a belépéstől fogva is.

a76 borbélyok

A barber shop-ok feelingje, a fodrászatokkal ellentétben nem egy túlvilágított, fehér alapú / színes, csilivili szépségszalonra fog emlékeztetni, hanem egy keményebb, nehéz, inkább pub-hoz hasonlító barlanghoz, ahol nem érzed majd magad furán, vagy feszengve, a hajfestésre váró nők között 🙂

Miért járjak barber-hez, ha eddig férfi fodrászhoz jártam?

Elképzelhető, hogy van egy bejáratott férfi fodrászod, akihez évek óta jársz, és akivel teljesen meg vagy elégedve. Miért próbálj ki egy borbélyt? Semmi esetre sem azért, mert ez valami új divat, vagy azért mert mi azt írjuk. De sok esetben arról van szó, hogy az ember hozzászokik valamihez, és nem is tudja, hogy abból mennyivel többet is ki lehetne hozni. Jól le van vágva a hajad 2 hetente, de tudod azt, hogy egy mester mit hozna ki a hajadból? Van összehasonlítási alapod? Tudod milyen a jó, de a tökéletesről van fogalmad?

Az olyan férfi hajvágásról, ami még a vágás után napokkal is frissen vágott érzést ad? Ahol az átmenetes rész a rövid és a hosszú haj között olyan finom, mintha photoshop-olták volna? Nem is beszélve a fodrász által vágott szakállról és a borbély által vágott, formázott, borotvált és átmenetes profi és éles szakállról?

A borbély üzletek nem arról szólnak – legalábbis nem erről kellene, hogy szóljanak – hogy magasabb árért ugyanolyan hajvágást kapsz. Itt profizmusról van szó, teljes körű tudásról, precíz haj- és szakállvágásról, ráadásul ezt egy olyan helyen, ahol férfiként otthon fogod érezni magad, jó érzéssel jársz majd vissza, így a férfi hajvágás a te életedben is egy program egy szeánsz lesz majd, amin szívesen veszel részt.

Az A76 barber shop – ahol csajok nyírják a hajakat és a szakállakat

Igen, jól érzékeled, hogy itt valami különleges dologról van szó. Csajok egy barber shop-ban? Ráadásul náluk van a penge? 😉 Az A76 barber shop különlegessége, hogy összegyűjti egy helyre azokat a csajokat, akik már a fodrász suli elvégzésekor – vagy már előtte – tudták, hogy ők bizony csak férfi hajakkal és szakállakkal akarnak foglalkozni. A női vendégekről szívesen lemondanak egy életre, amúgy is jobban kedvelik a férfi társaságot, hiszen ők maguk sem egy tipikus csajos valakik.

A76 Móricz

A76 Andrássy

Az A76 barber shop-ban mindannyian elhivatottak vagyunk a borbély szakma iránt. Évek óta csak férfi vendégeink vannak, folyamatosan képezzük magunkat és élünk-halunk a haj- és szakállvágásért. Nézz körbe a weboldalunkon, lesd meg a munkáinkat, és ha tetszik, ahogy dolgozunk, akkor látogass meg minket, egy profi igazításra. Budapesten 2 üzlettel is várunk:

Pesten a 6. kerületben az Andrássy út 76 szám alatt, Budán pedig a Móricz Zsigmond körtér 11 szám alatt, rögtön a gombával szemben. Férfi fodrászatokban már van tapasztalatod, de mi a helyzet a barber shop-ok terén? Mikor ugrasz be hozzánk egy igazításra?