Bajusz útmutató 2022: A 10 leghíresebb bajusz amit ismerned kell!

Korunk leglegendásabb alakjai aligha képzelhetőek el valamiféle arcszőrzet nélkül. Akár egy finom bajusz, vagy éppen egy grandiózus szakáll, az arcszőrzet minden egyes szála a történelem részévé vált. Bajusztörténelmet írtak, és igazi ikonikus személyekké váltak. Ha Te is szeretnéd tudni, hogyan írj bajusztörténelmet, vagy hogy hogy milyen tulajdonságai vannak egy bajusznak, miket kell tenned, hogy jobban nőjön, és még gyorsítanál is a folyamaton, jó helyen vagy.  Ha egyszerűen csak inspirációt keresel arra, hogy milyen stílus való neked, akkor is görgess lejjebb. Mindenben segítünk, ami a tökéletes bajuszhoz kell.

A leghíresebb bajusz stílusok

Az idők hajnalától kezdve a férfiak próbálják a legférfiasabb oldalukat bemutatni. Ehhez sokan szakállat, vagy bajuszt növesztenek, ami nagyban kihangsúlyozza vonásaikat és személyes stílusukat. A bajusznak számtalan lenyűgöző változata létezik, ami mind-mind egyedivé teszi a külsődet. A bajuszod stílusának megfelelő megállapításához figyelembe kell venned az arcszőrzeted genetikáját. Néhány bajusz stílus ideális lehet, míg más stílust egyszerűen lehetetlen lesz kiharcolnod az arcodból. Megmutatjuk a 11 leghíresebb bajusz stílust, és mindent, amit a bajuszról tudnod kell.

bajusz stílus

Mivel Ti, férfiak, szerettek minél előbb a lényegre térni, és szeretitek, ha mielőbb választ kaptok a kérdéseitekre, kezdjük azzal, amire minél előbb szeretnél választ kapni. Na meg amiért valószínűen leginkább itt vagy: hogyan növeszd meg azt a bajuszt!?

Hogyan növesszek bajuszt?

Azoknak az olvasóknak, akik még soha nem kísérleteztek hosszabb arcszőrrel, tudniuk kell, hogy sok türelemre lesz szükség. A megfelelő vastagságú és hosszú bajusz nem egyik napról a másikra nő ki. A bajusznövesztés egyszerű módja, hogy hagyod, hogy az arcszőrzeted természetes módon növekedjen. Ez lehetővé teszi, hogy a bajuszod vastagabbá váljon az arc többi szőrzetével együtt, így elkerülheted a serdülőkori megjelenést.

Ne add fel csak azért, mert hosszabb ideig tart, mint azt elképzeled, vagy mert a kezdeti időkben nem azt látod a tükörben mint a vörös szőnyegen. Meg kell alapozni a tökéletes bajuszt. Pont mielőtt bulizni indulsz és beugrotok pár felesre.

bajusz stílusok

Továbbá, felejtsd el a borotválkozást. Először is azért, mert ha leborotválod, akárhányszor nem tetszik, amit látsz, sose lesz elég dús és nagy. Ahhoz, hogy elmehess fazont vágatni előbb kellően meg kell növesztened. Másrészről a népszerű mítosz sem valós, miszerint minél többet borotválod, annál erősebb lesz és annál gyorsabban nő majd.  Szóval a borotvádat tedd mélyre a fiókodba, és addig hozzá se nyúlj, amíg nincs meg a megfelelő mennyiségű és nagyságú arcszőrzeted.

További kérdésként biztosan felmerült benned, hogy van-e valami csodaszer, amit ha beszedsz, vagy felkensz, másnapra kinő-e az áhított bajusz. Van egy jó és egy rossz hírem, és a rosszal kezdem. Olyan biztosan nincs, amitől egyik napról a másikra csodákat lehet várni, de jó hír az, hogy van egy termék, aminek a rendszeres használatával gyorsíthatsz a folyamaton. Sőt, dúsabb szőrzetre is szert tehetsz. Hogy mi is ez? Kérlek szépen, nem más, mint a minoxidil.

Mi az a minoxidil?

A minoxodil teljes valójában  egy vérnyomáscsökkentő szer, ám ennek ellenére, külsőleg alkalmazva egy igen hatásos szakállnövesztő szer. Amellett, hogy elősegít a szőrszálak növekedését, segít a szőrszálak hullása ellen.

minoxidil

Veszélyes a minoxidil használata?

Egyáltalán nem veszélyes. Ritka esetben előfordulhat olyan mellékhatás, mint a bőrpír vagy mint a bőrirritáció. Ha ez fellépne, természetesen jobb, ha befejezzük a szer használatát, de ennek előfordulására elég csekély az esély.

Hogyan használjam?

Először is alaposan most meg az arcod, majd mérj ki kb. 1 ml-t a pipetta segítségével, és csepegtesd a folyadékot az arcodra. Ott alkalmazd, ahol szeretnéd, hogy jobban meginduljon a szőrnövekedés. Lehet ez egy szőrhiányos folt, de kenheted az egész területre is, ahova bajuszt vagy esetleg szakállat szeretnél növeszteni. Ezután oszlasd el egyenletesen az ujjaid segítségével a folyadékot, majd moss kezet szappannal.

Milyen gyakran használjam a minoxidilt?

A szembetűnő és eredményes változásért érdemes naponta 2x alkalmazni. Azt ajánljuk, hogy reggel végezd el a folyamatot, és várj legalább 4 órát, hogy a mélyebb rétegekbe is alaposan beszívódhasson, és kifejtse hatását. Ezután mosd meg az arcod, várj legalább 4 órát, és ismételd meg a folyamatot. (a két használat között 8 órát ajánlott várni). Teljes éjszakán át ne használjuk, mert akkor egész éjszaka szárítaná az arcbőrt.

Meddig kell használnom a minoxidilt?

Nehéz pontosan belőni, mert az eredmény egyénenként változó. Sokan az első 2 hét elteltével is szembetűnő változást érnek el, de vannak, akiknek 3-4 hét is kell. Érdemes adni egy esélyt ennek a kis kencének, mert baromi jó eredményeket lehet elérni vele ha becsülettel használod. Ha esetleg ez mégsem nyerte el a tetszésed, mutatunk még 3 egyszerű dolgot, amit ha alkalmazol, biztosan pozitív változást fogsz észlelni.

Pörgesd fel a hajnövekedést

A gyorsabb növekedés egyenlő az egészséges arcszőrzettel. Ennek érdekében van 3 dolog, amit meg kell tenned, ha szeretnéd, hogy gyorsabban elérd a célod.

1. Étrend és vitaminok

Az étrend akármennyire is bullshitnek hangzik, igenis hozzájárul az egészséges és gyorsabb szőrnövekedéshez (ráadásként a szebb bőr, köröm és haj elérésében is segít). Különös figyelmet kell fordítani ebben az időszakban az A-vitamin, a B-vitamin, a C-vitamin és az E-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére. Amennyiben nem érzed elegendőnek a mennyiséget étrenddel, nyugodtan vidd be a kellő vitaminokat kapszula formájában.

2. Ápolás

Az arcradírozás csodákra képes! Eltávolítja az elhalt hámsejteket, miközben tisztán tartja az arcot. A hámsejtek leválásával megnyitja az utat a szőrszálaknak, így könnyebben nő, és még abban is segít, hogy a szőrtüszők ne nőjenek és gyulladjanak be. Hetente 1-2 alkalommal érdemes elvégezni a radírozást, mivel a túlzott alkalmazása bőrszárazságot, bőrirritációt okozhat.

A biotin tartalmú szakállolajokat is érdemes kipróbálni. Hidratálja az arcbőrt, táplálja a hajhagymákat, a szőrszálakat és megerősítik azt.

3. Hidratáltság

Amúgy is extrán fontos, hogy mindig igyunk elegendő vizet, de ilyenkor főleg! Ha az a célunk, hogy minél hamarabb minél szebb arcszőrzetet növesszünk. Úgyhogy igyatok sok-sok vizet (napi 3 l ajánlott)

 Most hogy megvagyunk az alapokkal, nézzük is meg, hogy melyik az a 11 híres bajuszstílus, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Némelyik extra, némelyik alap, de egyben mind közös. Mégpedig abban, hogy a történelem részévé váltak. Na de, mielőtt rátérnék a lényegre, egy valamit még fontos leszögezni. Az egyik legfontosabb lépés a fazon kiválasztása előtt, hogy megállapítsd az arcod formáját. Ez azért nagyon fontos, mert vannak bizonyos stílusok, amik egyes arcformán nagyon jól, egyes arcformákon pedig borzalmasan festenek.

Milyen az arcformám?

Nem baj, ha nem tudod, kevesen vannak vele tisztában. Sokszor nem is olyan egyértelmű melyik tábort erősíted, úgyhogy hoztunk nektek egy útmutatót, ami segít megállapítani a dolgot. Ha ez alapján se tudod belőni, akkor nyugodtan gyere el hozzánk az A76 barber shop-ba, a lányok segíteni fognak neked.

Most, hogy már megvannak az alapok, és tudod mik  a lehetőségeid, miket kell szem előtt tartanod, nézzük meg milyen stílusú szakállak hódították meg a világot. Melyek a legismertebb fazonok, és hátha pár hét múlva te leszel az új Magnumból kilépett félisten, vagy a dekadens dalí feltámasztója.

A 11 leghíresebb bajuszstílus

1. Chevron

Klasszikus, férfias, egy igazi alap stílus. A felső ajkak alakját követi, aminek enyhe, fejjel lefele V alakja van. Természetes bajusz stílus, ami minimális ápolást igényel. Igazi időtálló fazon.Lehetetlen nem gondolni Freddie Mercury-re, ha a chevron bajuszt emlegetjük. Különösen népszerű az 1970-es és 1980-as években volt, majd a Movember 2007-es születésével újra egy kedvelt alap stílus lett a férfiak számára. Ha még soha nem volt bajszuszod, a chevron stílus remek kiindulópont, persze csak akkor, ha az anyatermészet dús arcszőrzettel ruházott fel.

chevron bajusz

Így növessz Chevron bajuszt: növeszd természetesen a bajszod addig, amíg nem elég hosszú és tömött. Ha ez megvan, szabadulj meg az arcodon lévő többi szőrtől. Rajzolj egy képzeletbeli átlós vonalat az orrtól a száj széléig, hogy kialakíts egy fordított „V”-t, ami a chevron alakja.

Így ápold a chevron bajuszt: mindig hidratáld megfelelően, és vágd le a kóbor szálakat. Formázni is formázd hetente egy olló segítségével, így biztosan megmarad a chevron alak. A hossz megtartása érdekében trimmeld. Ha nem akarsz bajlódni, gyere el hozzánk az A76-ba és átvállaljuk a melót.

2. Lámpabúra

A lámpaernyő stílus nevét a trapéz alakjáról kapta. Végül is, úgy néz ki, mint egy lámpaernyő. Ezt a stílust gyakran „zsaru bajusznak” is nevezik a rendőrök és a katonaság ápolására vonatkozó előírások miatt, mert a legtöbb katona számára csak ez a bajusz megengedett. Nem nyúlhat szélesebbre, mint a felső ajak széle, nem lehet magasabb, mint az orr alja, és a szőr nem fedheti be a felső ajkat. A bajusz csak egyenes vonalakból áll.

lámpabúra bajusz

Így növessz lámpabúrát: hagyd a bajuszod nőni 1-2 hónapig. Ennyi idő biztosan kell, hogy kellő vastagságú legyen. Idő közben a kósza szálakat vágd le.

Így ápold a lámpabúrát: képzelj el egy függőleges vonalat a szád széleinél, és egy vízszinteset az orrod alatt. Ami ezeken a vonalakon kívül esik, azt borotváld le, és készen is vagy. Szükséged lesz kézügyességre, hogy szép egyenes vonalakból álljon a bajusz, így ha nem vagy biztos a tudásodban, gyere el hozzánk és mi megformáljuk a bajuszod. Garantáltan tökéletes lesz!

3. Rozmár bajusz

Nevét természetesen a rozmár orrához való hasonlóság miatt kapta. A bajusz elnyeli a felső ajkat, és ha kívánjuk, az alsó ajkat is fedheti. Talán nem a legpraktikusabb stílus, ha életvitel szempontjából nézzük, mindenesetre nagyon király fazon. Nem mindenki viselheti, ugyanis a rozmár bajuszhoz hosszú bajuszra van szükség, és ebbe a gének igencsak beleszólnak. Az első világháború idején az európai államférfiak ünnepei karaktere volt. A gallok és a kelták híres viselete volt, majd a 19. század végén Mark Twain és Otto von Bismarck révén volt híres.

rozmár bajusz

Így növessz rozmár bajuszt: növeszd, növeszd és növeszd! 6-12 hét kb mire egy masszív rozmár bajuszt tudsz növeszteni, persze ha a génjeid engedik. Ha egy idő után úgy látod nem nő, akkor az azt jelenti, hogy elérted a maximális hosszt amit produkálni tudsz.

Így ápold a rozmár bajuszt:Mivel nagy bajuszról van szó, a fésű elengedhetetlen lesz. Meg kell szabadítanod magad a gubancoktól, és a szálirányt is helyes irányba kell terelned. Ollóval tudod szépítgetni és szinten tartani.

4. Ceruza bajusz

Kényes darab, és keveseknek áll igazán jól. Ehhez a stílushoz muszáj jól öltöznöd, sőt, valójában ehhez a legideálisabb egy fasza öltöny, szmoking, vagy valami hasonló fancy ruhadarab.  Egy melegítővel és egy laza pólóval nem az igazi. Ha valaki az 1930-as vagy 40-es években bajuszt viselt, akkor az valószínűleg ceruzabajusz volt. Két féle verzió is ismert: folytonos, illetve az orr alatt félbeszakított ceruza bajusz.

ceruza bajusz

Így növessz ceruza bajuszt: Egy jó ceruza bajusz 2-4 hét alatt is elérhető. A hosszát hagyd röviden, semmiképp ne másszon rá a felső ajakra. Borotvával alakítsd ki az éles felső kontúrt, úgy, hogy kövesse a szád vonalát. Ha segítségre van szükséged, gyere be hozzánk és készre varázsolunk.

Így ápold a ceruza bajuszt: A ceruza bajuszt kissé nehézkes ápolni. A felső kontúr megtartása végett hetente párszor borotválni kell, de ha azt szeretnéd, hogy tökéletes legyen, ezt naponta meg kell tenned. A szőr hossza mindig legyen rövid!

5. Dalí

Legendás fazon, a nemzetközi bajuszversenyek (mert olyan is van ám) egyik fő attrakciója, aminek jeles képviselője a szürrealista festőművész, Salvador Dalí. Ez egy igazi extravagáns stílus, nem sűrűn jön szembe az utcán. Leggyakrabban egyenesen felfelé formálják, óramű pontosan 10 óra 10 percre. Dalí a biztosra ment. Ha nem lett volna elég különc ezzel a fazonnal, akkor néha végtelen szimbólummá varázsolta a szálakat.

dalí bajusz

Így növessz dalí bajuszt:Extra hossza miatt a növesztés beletelhet akár 6 hónapba is. Legegyszerűbb, ha egy kormány bajuszból alakítod ki. Mindenképp szükséged lesz egy extra waxra vagy lakkra, hogy úgy álljon ahogyan állnia kell.

 Kormány

Handlebar, azaz más néven biciklikormány-bajusz. Igazi úriember stílus. Minden bizonnyal minden változatában az egyik legklasszikusabb bajusz és egyben a legrégebbi fazon. A bajusz alapja egy határozott chevron fazon, aminek tulajdonképpen az alapszabályát szegjük meg. Hagyjuk túlnőni, a szőrzetet a felső ajkak két végén. A tökéletes eredményhez munka, türelem és gondoskodás kell.

kormány bajusz

Így növessz kormány bajuszt: egy jó kormány bajusz esetében fontos a megfelelő hossz. Növesztési ideje éppen ezért kb. 6 hónap.A kormány bajuszt mindig kell fésülni, utó formázni és waxolni, hogy jó irányba álljon.

Így ápold a kormány bajuszt: a bajusz középső részét mindig precízen ki kell alakítani, ez elengedhetetlen ennél a fazonnál. A kósza szőrszálakat mindig vágd vissza. Egy tökéletes bajuszról van szó, így ajánlott borbélyra bízni a karbantartását. Az A76 borbély szalonban segítenek neked tökéletesre vágni és formázni!

6. Fu Manchu

A FuManchu bajuszstílus 1923-ban jelent meg az európai kontinensen a Dr. FuManchu rejtélye című brit regénysorozatnak köszönhetően. A filmipar hozzásegítésével a bajusz népszerűvé vált, és gyorsan a kínai gazemberek klasszikus sztereotípiája lett. Hivatalos bajuszkategóriának ismerik el a szakáll-és bajusz világbajnokságokon. A FuManchu bajusz a felső ajkak felett kezdődik és a száj két oldalán átnyúlik, majd az állkapocs alá ereszkedik. Az állon lévő szőr egészét borotválják! Ez a stílus nagy türelmet igényel, ugyanis egy elég hosszú bajuszról van szó. Napi szinten fésülni kell bajuszkésűvel. Sokan szeretik szakállbalzsammal vagy waxal formázni, hogy fazont adjanak neki.

fu manchu bajusz

Így növessz FuManchu-t: akár csak a dalí esetében, itt is egy extra hosszúságról van szó. A növesztés beletelhet akár 6 hónapba is. Legegyszerűbb, ha egy kormány bajuszból alakítod ki. Mindenképp szükséged lesz egy extra waxra vagy lakkra, hogy úgy álljon ahogyan állnia kell 

7. Patkó

Az Egyesült Államok híres pankrátor legendája, Hulk Hogan igencsak nehezen képzelhető el fehérbe borult védjegye nélkül. Igazi rosszfiús, zsivány fazon. Erősebb arckaraktereknek ajánljuk. Sűrű szőrzettel mutat igazán jól, így érdemes akkor nekivágni ennek a fazonnak, ha van mire építkezni. A patkóbajusz egy teljes bajusz, függőleges meghosszabbítással. Az ajkak sarkán és a száj oldalán lefelé nő, az állkapocs vonaláig. Annak érdekében, hogy a patkóbajusz kiemelkedjen, és meglegyen a kontrasztos hatása, az arc többi része legyen frissen borotvált. Ennek a stílusnak az eléréséhez jelentősen vastag és egyenletes növekedésű arcszőrzetre van szükség. Ez sok ember számára kihívást jelent, vagy egyszerűen lehetetlent. A szájzugoknál is kell, hogy nőjön az arcszőrzet, hogy valódi patkóbajuszként tudjon működni.

patkó bajusz

Így növessz patkó bajuszt: A legegyszerűbb, ha növesztesz egy teljes szakállat, esetleg egy körszakállat, és abból kerül formázásra a patkó. Kb. 3 hónap alatt eléred azt a hosszt, amivel már lehet dolgozni.

Így ápold a patkó bajuszt: Olló vagy trimmer segítségével távolítsd el a szőrt az ajkaidról. Figyelj arra, hogy a bajusz mindenhol egyforma vastagságú legyen.

8. Fogkefe

A fogkefe stílus a 20. század elején, Charlie Chaplin alakítása után vált népszerűvé, de a németországi diktátor miatt gyorsan elvesztette a népszerűségét. Ez az arcszőrzet kétségkívül az egyik legerőteljesebb jegy a bolygón. Nehezen lehet elkerülni ezzel a bajusszal járó konnotációt. Hiába Chaplin által vált híres fazonná, a legtöbben mégis „Hitler bajusz”-ként említik A bajusz meglehetősen vastag, és általában egy hüvelyk ( 2,54 cm) széles. A felső ajkakhoz viszonyítva középen helyezkedik el. Általános szabály, hogy nem lehet szélesebb, mint az orr és a felső ajkakra nem kerülhet szőr.

fogkefe bajusz
Az ikonikus “néma”, Charlie Chaplin.

Így növessz fogkefe bajuszt: Nem buzdítanánk

9. Ecset

A festő bajusz erősen hasonlít a lámpaernyő és a chevron bajusz fazonjára, ennek ellenére még mindig megvannak a jellegzetes különbségei. A bajusz viszonylag vastag, és a felső ajak feletti teljes részt lefedi.  A chevron fazonnal ellentétben a felső ajkat nem fedhetik szőrszálak. A festő bajuszt kissé lekerekített végei különböztetik meg a lámpaernyő és a chevron bajusztól.

ecset bajusz

Így növessz ecset bajuszt: Hagyd kellő nagyságúra nőni, amikor már megfelelően tudod formázni. Mikor ezzel megvagy, egyenesen trimmeld végig az alját. Kerekítsd le a széleit, és meg is vagy.

10. Angol bajusz

Az angol stílus meglehetősen hasonlít a Handlebar stílusra. A különbség abban van, hogy míg a Handlebar bajuszt megcsavarják, és a végeinél felfelé ívelik, az angol bajuszt nem. Az angol bajusz egy fullbeard mellett elég királyul néz ki. Ennél a fazonnál fontos a bajuszkefe rendszeres használata, hogy a szőrszálak a száj sarka felé nőjenek. Továbbá szükség lesz egy jó minőségű bajuszviaszra, hogy a megfelelő formában a megfelelő helyen álljon.

angol bajusz

Így növessz angol bajuszt:a kellő hosszt adottságoktól függően kb. 2 hónap alatt éred el. Kerüld az ajkakat, a végeket waxold egyenesre. A Philtrumnál kiborotválhatod a szőrt, ha úgy jobban tetszik. Ha beszárítod, akkor alulról felfelé szárítsd, és közben formázd a megfelelő irányba.

Így ápold az angol bajuszt: a kósza szőrszálakat mindig vágd le ollóval, hogy igényes legyen a megjelenésed. A formázást végezd wax segítségével.

 A legjobb bajuszápoló termékek

Lehet, hogy már a könyöködön jön ki, de nem lehet elégszer hangsúlyozni az ápolt és hidratált arcszőrzet fontosságát. Mindig legyen tiszta. De tényleg mindig, főleg mielőtt útnak indulsz meghódítani egy  szívet.

1. Szakállsampon

Az egyik legfontosabb termék. Elengedhetetlen, hogy az arcbőrön található bármilyen szőrzetet (bajusz vagy szakáll) mindig kifejezetten arcszőrzetre kifejlesztett samponnal mosd. Ezzel elkerülheted hogy kiszáradjon az arcbőröd, korpád vagy bőrproblémád legyen. Legjobb, ha olyan terméket vásárolsz, ami természetes összetevőkből áll, mert ez még kíméletesebb az arcbőrödhöz és a bajuszodhoz.

Mosás samponnal

Hetente 2x mosd meg az arcszőrzeted szakállmosó samponnal, ami segít mélyen tisztítani a szőrzetet, emellett segít a hidratálásban is. Ne alkalmazd túl sokszor egy héten, mert száríthatja a bőrt!

Így használd:

Egyszerűen, mintha a hajadat mosnád. Nyomj egy kis sampont a kezedbe, majd mosd át vele alaposan a bajuszod, végül alaposan öblítsd ki.

 

2. Szakállkefe

Egy igazi alapdarab. Már persze csak akkor, ha az 100% vaddisznósörtéből készült a szülőhelyén. A vaddisznó sörtéből készült szakállkefe kiváló hámlasztó tulajdonsággal rendelkezik. Ez segít neked eltávolítani az elhalt hámsejteket a bőrről, és serkenti a szőrszálakat. Segít a korpa megelőzésében, hiszen a korpa az elhalt hámsejtek arcbőrön és szőrzeten lévő megtapadása miatt alakul ki. Használata növeli a véráramlást, ami serkenti a szőrtüszőket és javítja a szőrszálak növekedési sebességét.Persze ha egy ceruza bajusz a cél, keveset fogod használni.

szakáll kefe

3. Szakállolaj

Nagyon alap! Az alapok alapja. Minden férfinak, akinek van némi arcszőrzete, birtokolnia kell legalább egy szakáll olajat. A szakállolaj különböző természetes és jó minőségű olajok keverékéből áll .Pl. mandula olaj, szőlőmag olaj, kókuszolaj, jojoba olaj, tiszta E-vitamin stb. Számos előnyös tulajdonságukat kifejtik az arcszőrzeteden.

szakállolaj

 
Így használd:

Tegyél pár csepp olajat a tenyeredbe, és egy kicsit melegítsd fel. Használd az olajat a bajuszodon, és közvetlenül a bajusz alatti bőrfelületen, majd jól dörzsöld be.

Mennyi szakállolajat kell használnom?

Ez attól függ, milyen mennyiségű arcszőrzetről van szó. Más mennyiség kell egy rozmár bajuszhoz vagy egy kormány bajuszhoz, és más mennyiség egy ceruza van fogkefe bajuszhoz. Átlagosan olyan 5-7 csepp elegendő naponta.

A természetes szakállolaj jótékony hatásai

  • Táplálja és hidratálja az arcbőrt, illetve a szőrzetet.
  • Segít puhábbá varázsolni a szőrszálakat.
  • Jó antibakteriális tulajdonsággal bír.
  • Hatékony kezelést nyújt az ekcéma, valamint a pikkelysömör ellen.
  • Jó gyulladáscsökkentő, így segít a szőrtüszők gyulladásának megelőzésében.

4. Szakállbalzsam

A jó minőségű szakállbalzsam megfelelő használatát nem csak a bajuszod, hanem az arcbőröd is garantáltan meghálálja. A szőrzet védi az arcbőrt, de a szennyeződések, az igénybevételek, az UV sugárzás mind-mind hátrányosan befolyásolják a bőr állapotát. Szakállbalzsam rendszeres használatával megelőzheted a bőr kiszáradását, és még az arcbőröd is puha lesz. Na meg persze nem utolsó sorban a szőrszálakat is táplálod és hidratálod.

szakáll balzsam

 Így használd:

A balzsam textúrája kissé kemény, ezért a hüvelykujjad körömvonalával vegyél ki egy kis balzsamot a tégelyből. Tedd az egészet a tenyeredbe, és várj egy picit amíg kellően megolvad a tenyeredben. Ezután vidd fel az arcbőrödre és a szakálladra egyaránt.

5. Szakáll wax

A szakáll wax elsődleges tulajdonsága a formázás, így erre akkor lesz szükséged, ha olyan bajuszt választasz, amit formázni kell. Természetes olajokból és fehér méhviaszból készül. Könnyű formázást és erős tartást biztosít.

szakáll wax

Így használd:

Vegyél ki egy kis waxot, dörzsöld el az ujjaidon, amig egy kissé felmelegszik. Ezután egyenletesen oszlasd el a bajuszodon, és formázd ízlésed szerint.

 Bajusznövesztés lépésről lépésre

1. szakasz: Növeszthetek egyáltalán?

Vannak férfiak ezen a világon, akik arra születtek, hogy bajszuk legyen – például HulkHogan- és vannak olyanok, akik nem. A bajusznak először is van sűrűsége. Ha a tiednek is van, az remek hír, de ha nincs, akkor neked az egyik legfontosabb, hogy a megfelelő stílust válaszd ki.

2. szakasz: A növesztés előkészítése

A bajusznövesztésnél az egyik legfontosabb dolog a türelem. A cél, hogy minél többet nőjön, mielőtt a formázásra kerülne a sor. Mert hát ugye hajat se vágunk addig, amíg kopasz vagy.. Az arcszőrzet körülbelül 0,4 mm-t képes nőni naponta, így több hétig is eltart mire a bajuszod készen áll a formázásra. Az ajkak felett lévő szőrzet elsőre kissé vékonynak tűnhet, ezért, ha el akarod kerülni a kezdeti kellemetlenségeket, jobb, ha először hagyod megnőni az arcszőrzeted. Ha a bajuszod már vastagabb, ideje levágatni a szakáll többi részét. Ha nem akarod lerombolni a felépített szőrvárat, akkor gyere el hozzánk és segítünk.

3. szakasz: Kezdeti idők

Kíméld meg magad a korai kellemetlenségektől. Már az elején ápold megfelelően a szakállad. Használj jó minőségű szakáll olajat, hogy hidratáld az arcbőröd és tápláld a szőrszálakat. Így az arcszőrzeted akkor is jól fog kinézni, mikor a bajuszod még nincs formázva. Miután az orr alatti szőrszálak kezdenek az ajkakra ereszkedni, a kóbor szálakat vágd le. Ha esetleg kormány bajusz a cél, akkor a hossz megtartása érdekében formázd két oldalra.

4. szakasz: formázzuk!

Az, hogy merre indulsz, rajtad áll. A te döntésed, hogy milyen bajusz formát szeretnél, de légy reális. Legyél tisztában azzal, hogy milyen mennyiségű szőrszállal rendelkezel. Hogy mennyire tömött a bajuszod, vagy hogy milyen tempóban növekszik. Ha bizonytalan vagy, gyere be hozzánk, és barbereink készséggel segíteni fognak neked megtalálni a hozzád leginkább illő fazont.

Gyakori hibák bajusznövesztéskor

1. Irreális elvárások

Légy tisztában az adottságaiddal, és legyen egy reális képed arról, hogy milyen bajuszokat vagy képes növeszteni. Mindenképp ennek megfelelően válaszd ki a neked megfelelőt. Ha kevés szőrzeted nő, ne akarj rozmár bajuszt. Úgyis csak idegeskednél hogy miért nem jön össze.. Szóval légy reális!

2. Rosszul vágod

Elég alap hiba. Vannak fazonok amikkel nem érdemes otthon bűvészkedni, mert nem biztos hogy sikerül, és csak elrontod azt amit eddig felépítettél. Légy tisztában vele hogy képes vagy e megformázni a formát amit szeretnél. Ha nem, vagy nem vagy biztos benne, inkább gyere el hozzánk és pár perc alatt készen is vagy.

3. Nem ápolod megfelelően

Ez is elég alap hiba, ugyanis sokan azt gondolják hogy felesleges ápolni, vagy hogy nem ér semmit. Ez nem igaz, törődj vele rendszeresen. Sok kellemetlenségtől kíméled meg magad, hidd el. Hogy hogyan ápold megfelelően, azt fentebb már részletesen megírtuk. (kattints ide)

Most már igazán sok mindent tanultál a bajusz mivoltáról, de nem lenne teljes a kör egy kis történelmi sztori nélkül. Nézzünk pár érdekességet.

Kultúrpercek: egy kis bajusz történelem

A bajusz a történelem során a szélsőségek útját járta, azonban teljesen sosem lehetett leborotválni a történelem színéről. Mindig visszatért, hol pozitív, hol pejoratív jelentéssel felruházva. A következőkben lépjünk hátra párat, és nézzük meg honnan indult, és miken ment keresztül a viselet. Hosszú utat járt be, mire elérte mai formáját, a férfiasság szimbólumát.

Angliai középkor

Az angliai középkorban olyan páncélokat készítettek a lovagok számára, amik azon túl, hogy védték őket az esetleges támadások ellen. Biztosították nekik, hogy bajuszuk elő tűnjön a páncél alól. A XIV. században Edward, walesi hercegről egy kép készült a canterburyi székesegyházban található sírjára, amelyen a herceget teljes harci ruhában ábrázolják. Hiába a harci ruha, a hosszú pofaszakálla teljes pompájában látszik.

Ami az Erzsébet korszak után jött

A bajusz, mint divatszimbólum, az Erzsébet-korszakot követő Anglia jegyévé vált. I.Jakab király, igen büszke volt dapper bajuszára. Ezt mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy előszeretettel örökítette meg magát bajszuszával együtt a művészetben. Fia, I. Károly király a kormánybajuszt tette ikonikus viseletté, amit minden, divatot követő ember lemásolta, amikor Anthony Van Dyck-ról készült portrék kerültek bemutatásra.

I. Jakab király teljes pompájában.

Nagy-Britanniában, II.Károly király trónra lépését követően a portrék azt mutatják, hogy már kora tizenéves korban bajuszt növesztettek. Ami talán nem is meglepő annak, aki 12 évesen vívta első csatáját.

Elérkezett a krími háború

Éveken át a bajusz uralta a férfiak arcát. Mindez 1853-ban, a krími háború kezdetével, a hatalmas szakáll visszatérésével megváltozott. Amikor a háború 1856-ban véget ért, a visszatérő katonákat alig lehetett felismerni hatalmas arcszőrzetük mögött. Eldöntötték, a szakáll a hősök jele, így sokan növeszteni kezdték. A szakáll mindenütt ott volt, és a bajusz szinte „elveszett” az arcszőrzet tengerében.

Újabb korszak a bajusz világában

A 19. században olyan újsághírek jelentek meg, amik összefüggésbe hozták a baktériumokat, fertőzéseket a szakállviseléssel. Emiatt Európában, illetve Észak-Amerikában új szabályokat hoztak. Ezzel igyekeztek megakadályozni, hogy szakállas férfiak foglalkozzanak ételkészítéssel vagy kiszállítással. A szakállas kórházi betegeket pedig megborotválták akár akarták, akár nem.

A bajusz meghódította a Spanyol szürrealista világot is. Salvador Dalí igazi bajusz legenda volt, és a 21. század elején a történelem legismertebb bajuszának választották. Megkérdezték Dalít, hogy a bajuszát viccnek szánja e, mire ő annyit mondott, hogy a személyiségének „legsúlyosabb része”. Az 1960-as és 70-es években a szakáll visszatért, és a bajusz ismét feledésbe merült. Mindaddig, amíg az 1980-as években reflektorfénybe nem került. Tom Selleck bajusza a PI-ben található Magnumban bombaként robbant, és elnyerte a nők szívét Mauitól Manchesterig. 2003 után három ausztrál férfi megalakított egy éves eseményt, aminek lényege, hogy novemberben a férfiak bajuszt növesztenek. Ezzel hívták fel a figyelmet a férfiak egészségére és a prosztatarák felismerésének fontosságára. Az esemény a Movember nevet kapta, és világméretű kezdeményezéssé vált.

Éljen a bajusz!

Látható, hogy jóformán minden stílus mögött ott áll egy neves alak, akik méltó módon adtak egy szeletet magukból az utókornak, elég hosszú időre. Nem lehet azt mondani, hogy a bajusz divatja múlt, sem azt hogy hanyatlóban van. Az utóbbi időben ismét virágkorát éli. Talán köszönhető ez a Movember mozgalom létrejöttének, de talán más az oka. Nem is fontos, a lényeg hogy ismét színpadon van. És Uraim, kevés férfiasabb dolgot tudhattok magatokénak, mint egy igényes bajusz. Hajrá, nőjenek azok a bajszok!

Gyere el hozzánk az A76-ba

Ha kedvet kaptál egy kis átalakulásra, vagy csak kipróbálnál valami újat, akkor kezdd el a növesztést! Ha már megvan az anyag, gyere el hozzánk, mérjük fel az arcodon a terepet. Megnézzük milyen fazon áll neked a legjobban az arcformád és a stílusod alapján. Te csak a szőrzetet biztosítsd Nekünk, mi pedig garantáljuk a minőséget és a jókedvet, na meg a kényelmet.

Korunk leglegendásabb alakjai aligha képzelhetőek el valamiféle arcszőrzet nélkül. Akár egy finom bajusz, vagy éppen egy grandiózus szakáll, az arcszőrzet minden egyes szála a történelem részévé vált. Bajusztörténelmet írtak, és igazi ikonikus személyekké váltak. Ha Te is szeretnéd tudni, hogyan írj bajusztörténelmet, vagy hogy hogy milyen tulajdonságai vannak egy bajusznak, miket kell tenned, hogy jobban nőjön, és még gyorsítanál is a folyamaton, jó helyen vagy.  Ha egyszerűen csak inspirációt keresel arra, hogy milyen stílus való neked, akkor is görgess lejjebb. Mindenben segítünk, ami a tökéletes bajuszhoz kell.