A pompadour férfi haj

A történelem tele van férfi hajikonokkal, amit legalább egyszer mindenki akar. A filmsztároktól kezdve a futball legendákig, mindenkinél találunk pár egyszerű kattintással „férfi frizura inspirációkat”. Híressé váltak, és a sérójukat is híressé tették. Clark Gable-től Paul Newmanig, Brad Pitt-től David Beckhamig, Goerge Clooney-tól Madame de Pompadourig.. Várj, mi van? Madame de Pompadour?

Természetesen nem férfi volt, viszont a történelem egyik legnagyobb és leghíresebb férfi frizurájának az atyja. Vagyis inkább anyja. A hajviselete kétségkívül összeforrt a történelemmel és hírességekkel. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit a Pompadour férfi frizuráról tudnod kell, kezdve a létrejöttétől egészen a frizura készítéséig.

A pompadour története

A pompadour első sorban, az 1950-es évekig női frizura volt. Az első férfi, aki ikonikussá tette a hajstílust, Elvis Presley volt. A Rock ’n’ Roll királya a férfi sztárok egyik új generációja volt, James Dean színésszel és Little Richard zenésztársával együtt. Az ötvenes és hatvanas évektől kezdve bebizonyították, hogy ez a felfokozott frizura nem csak a nőknek, hanem a férfiaknak is való.

Az 1970-es évekre a pompadour elvesztette szíves viselőinek egy részét. Sokan vágattak inkább rövid hajat, és élvezték az egyszerűséget, és azt, hogy nem kell annyit foglalkozni a frizurájukkal. Nem tartott olyan sokáig a lelkesedés a rövid hajak iránt, ugyanis az 1980-as évektől kezdve ismét visszatért a hétköznapokba.

Mára a popmadour az egyik legklasszikusabb és legkedveltebb férfi fazonok egyike. Bár a régi, klasszikus formája ritkán látható, az évek alatt finomodott modern változata uralja a férfi fejtetőket.

Mi az a pompadour haj?

A pompadour szinte teljesen megegyezik a slicked-back vágási technikával. A hajat felül hosszabbra vágják, amit hátra fésülnek. A homlok feletti hajrészt magasabbra emelik, ezzel adnak egy kis volument a frizurának. Emiatt a megemelés miatt olyan jellegzetes a pompadour férfi haj. Az oldalsó részeken viselhetjük hosszabb hajjal, de az egészen apró átmenetes verziók is tökéletesen mutatnak.

Kinek ajánlott a pompadour frizura?

Mivel a hajat a hajtőnél megemelik, és kap egy magasságot a frizura, ezért optikailag képes nyújtani az arcot hosszában. Éppen ezért, ha hosszúkás arcod van, vagy ha hangsúlyosan magas homlokod, akkor nem a legjobb választás. Ha szélesebb, kerekebb arcod van, akkor viszont a pompadour mindenképp nyerő!

Ha nem okoz gondot, hogy reggelente pár percet a hajaddal foglalkozz, akkor ne legyen semmi, ami visszatart attól, hogy kipróbáld ezt a frizurát. Mielőtt beszárítanád, érdemes hajhabot tenni a hajadra, ezzel egy erősebb tartást adsz a hajadnak. Ezután állítsd be megfelelően, és egy erős tartást adó hajformázó segítségével (pl. wax) formázd meg a pompadour-t szabályosan. Ezután fixáld egy kis lakkal, és indulhatsz is.

Ha nem szeretsz a hajaddal bajlódni, és türelmed sincs hozzá, akkor a pompadour nem lesz a legjobb választás számodra. Sajnos itt vannak „szabályok”, és egy hosszabb, kicsit beszárított, gyorsan megformázott reggeli hajformázástól nem lesz pompadour-od.

Miért jó a pompadour?

Klasszikus és népszerű fazon, ami szinte minden arcformán tökéletesen mutat. Rugalmas hajviselet, hiszen többféle hosszúságban viselheted. Az oldalsó részeken rajtad áll, hogy milyenre vágatod, így jól személyre tudod szabni. nagyon jól áll hozzá a szakáll. Minden öltözködési stílus mellé jól mutat, legyen az sportos, casual vagy elegáns. Ezért is dobogós haj Uraim!

A leghíresebb pompadour frizurák

#1. Klasszikus pompadour

Bár már kevesen vannak, akik ilyen látványos hajkoronára vágynak, a klasszikus pompadour még néha előbukkan egy-egy utcafronton. Ha még mindig imádod Elvist, vagy esetleg szeretnél a nyomdokaiba lépni, akkor ne fojtsd magadba! Ehhez a típushoz jó sok és hosszú hajra van szükség, és tömérdek hajformázóra és lakkra. Sőt, az sem baj, ha fényes, sőt. A klasszikus, Elvis „ihlette” pompadour a hatalmassága mellett fényben is tündökölt. Az űrből talán nem látták, de végül is nincs kizárva. Ha van türelmed hajat formázni, csak akkor vágj bele! Jó munkát ?

#2. Modern pompadour

Szeretnél úgy kinézni, mint egy király, de kicsit kortársabb kivitelben? Próbáld ki a modern pompadourt! Ezt a stílust egyértelműen a kontraszt határozza meg, az oldalsó és a fejtetőn lévő haj hossza között. Ellentétben a klasszikus pompadour-ral, ahol a hajat ollóval vágják, a modern variáció megköveteli, hogy az oldalsó és hátsó részeket egyenletes hosszúságúra (általában 4-es, vagy annál alacsonyabb fokozaton) vágják. Ezt természetesen fűszerezik satírozással vagy átmenettel. Kevesebb munkát igényel, az oldalsó és hátsó részekkel nem is kell foglalkoznod. A fejtetőn lévő részt érdemes hajhabozni szárítás előtt, majd formázni és fixálni.

#3. Rövid pompadour

Ha a modern pompadour alternatíváját keresed egy kicsit „kevesebb” verzióban, akkor a rövid pompadour tökéletes választás! Az oldalsó hajrészek szintén rövidek. Lehet egyenletes hosszúságú vagy átmenetes. A fejtetőn lévő haj, azaz a pompadour lelke általában nem haladja meg az 5 cm-t. Bár a formázás itt sem marad el, sokkal kevesebb hajat kell rendbe tenni, és ezt az időn és az energián is lehet érezni. Egyszerűbben és gyorsabban megvagy vele!

A pompadour formázása

Akármilyen pompadour variációt is választasz, a lényegi részen nem változtat.

  1. Először is, feltétlenül frissen mosott és kondicionált hajjal kezdj neki, ami mentes az olajoktól, lakkoktól, és minden egyéb mástól.
  2. Törölközővel, enyhén szárítsd meg a hajad.
  3. Vigyél fel egy kevés hajhabot a hajadra, egyenletesen.
  4. Fésűvel és hajszárítóval szárítsd be a hajad. A homloktól és a halántéktól hátrafelé, a fej hátsó része felé fésüld a hajad.
  5. Vegyél egy borsónyi hajformázót a kezedbe, és jól dörzsöld szét a tenyereden.
  6. Fésű segítségével fésüld hátrafelé a hajad, megemelve, majd a másik kezeddel finoman formázd a wax-al.
  7. Fixáld a hajad lakkal, hogy egész nap jól nézzen ki!

Akármilyen változásokon is ment át a pompadour, a népszerűsége vitathatatlan. Az egyik legkedveltebb és legkifinomultabb frizura. Nagyon jól képes alkalmazkodni szinte minden arcformához. Ha te se tudod behatárolni a ruhatárad (amit amúgy nem is kell, tök király ha sokoldalú vagy!) akkor sincs semmi gáz. Ha épp egy olyan reggeled van, hogy elnököt játszanál és előkapod a legdrágább zakódat és ingedet, a pompadour hű társa lesz a szerkódnak. Ha épp egy szuper szexi vízi mentőként lennél jelen, egy fürdő alsóhoz is tökéletes. Sőt, egy átlagos napodhoz is tök király. A laza póló és farmer kombóhoz. Szóval lehetsz bárki, lehetsz akármilyen (kivéve ha feltűnően hosszúkás az arcod) a pompadour biztosan jól fog állni!

Ha még túl soknak tűnik ez a frizura, vagy látszatra úgy érzed nem tudnád elkészíteni, gyere el hozzánk az A76 barber shop-ba, és azon túl, hogy a borbély csajok levágják neked az egyik legdivatosabb sérót, segítenek a formázásban is. Megmutatjuk mit és hogyan csinálj, ha otthon a két kezedre kell hagyatkoznod. Ha szeretnél, még hajformázót is tudsz nálunk vásárolni, amivel nem lesz problémád! Várunk a Móricz Zsigmond körtér 11-12 szám alatt, vagy pedig az Andrássy út 76 szám alatt. Melyik esik útba? 🙂