10 Tuti szakáll fazon a biztos sikerért!

A szakáll ma már abszolút a legkirályabb dolgok közé tartozik, így nem csoda, hogy sokan szeretnének viking pillantásokat viszont látni a tükörben. A szakáll rendezett viselete az egész arcot karakteresebbé, férfiasabbá, vonzóbbá varázsolja és mindezek mellett erőt sugall. Ezért is imádják. Ez azonban  nem újkeletű, ugyanis a szakáll viselete egy kicsit, egészen pontosan évezredek előtt kezdte meghódítni a férfiak szívét. Vagy csak egyfajta “hagyomány” volt a szőrös arc?

1. Egy kis szakáll történelem

A tudósok szerint, az őskorban a férfiak 3 fő okból viseltek szakállat: melegségért, megfélemlítésért és védelemért. Minél nagyobb szakállat hagytak maguknak a férfiak, annál nagyobb részben fedte arcukat a szőrzet, és melegítette őket a nagy hidegben. Emellett természetes pajzsként védte az arcukat az apróbb behatásoktól. Agyrázkódás egy bunyó közben? Nem elég jó a szakáll Uraim.

Megfélemlítés céljából is közkedvelt viseletként tartották számon, ugyanis éppúgy ahogyan egy oroszlánt, a hasonlóan nagy és szembetűnő szakállat is sokan félelmetesnek tartották.

Az egyiptomiak kultúrájában a szakáll a magas pozíció jelképe volt, az ókori kínaiak pedig az erőt és bátorságot társították mellé. A 20. század volt az a fordulópont, amikor a különlegességet kezdték felfedezni a szakállban, és azért kezdték viselni olyan sokan, hogy egyedivé váljanak, kitűnjenek, és eltérjenek a megszokottól. És milyen jól tették!

Egy kis érdekesség: Az őskorban a férfiak szakállát a becsület jegyének tekintették. Csak az nem viselt szakállat, akinek büntetésből levágatták a szakállát, mert valamiféle illetlen, tisztességtelen dolgot tett, és nem volt érdemes arra, hogy szakállat viselhessen.  /forrás: https://beardpilot.com/pages/beard-history/

Ha Te is azt fontolgatod, hogy rőzsét növessz, de el vagy veszve az információ rengetegbe, és nem tudod hogyan fogj hozzá, akkor adok pár tuti tippet a szakállnövesztéshez. Átvesszük hogyan indulj el, megnézzük hogyan és mivel ápold a rőzsét, hogy a lehető legjobban nézzen ki, majd megnézzük azt a 10 fazont, ami biztos kulcs a női szívekhez, és abban is segítek, hogy el tudd dönteni, melyik az a fazon, ami a legjobban áll Neked, vagy mondhatnám, hogy a fejformádnak!? Ha nem tudod milyen fejformával is áldottak meg az égiek, az sem baj, ebben is segítek, hogy el tudd dönteni, és tudj válogatni a neked való fazonok közül.

Milyen szakállformát érdemes vágatnom?

Mi a célod? Ha az, hogy egy újjászületett félistenként lépj ki az örökké nyüzsgő Andrássy utcájára, miután a csajok megformáztak téged, akkor első körben érdemes tisztában lenned az arcformáddal. Enélkül igen nehéz meghatározni, hogy melyik a leginkább neked való fazon. Ha nem vagy biztos a dolgodban, hidd el, nálunk az A76-ban egy pillanat alatt segítenek neked eldönteni a kérdést a csajok, figyelembe véve az arcformádat, a szőrzeted mennyiségét és minőségét, valamint szálirányát, és nincs veszély a mellé nyúlásra! Azért hogy legyen egy kis fogalmad a dologról, itt egy pár lépésben elvégezhető kérdéssor, ami segíthet a döntésben.

Most, hogy már nagyjából megvan milyen is az arcod formája, nézzük mik a legmenőbb fazonok, amikkel a sikered garantált lesz.

Top 10 Legnépszerűbb szakáll fazon a biztos sikerért

Vannak formák, amik örök klasszikusnak mondhatók, hiszen szinte minden arcszerkezeten megállják a helyüket, azonban vannak speciális fazonok, amik adott arcformára ajánlatosak. Nézzük meg, milyen fazonokkal találkozhatunk legtöbbször, és mi az, ami leginkább hozzánk passzol!

1. Borosta

Első körben íme, egy örök győztes. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy ez az a fazon, ami minden arctípuson remekül tud mutatni, és soha nem megy ki a divatból! A borosta leginkább megfelelő hosszúságát körülbelül 3-6 mm-re becsülik. Elkülönítenek rövid, közepes, és hosszú borostát, azonban egyéni ízlés és preferencia kérdése, milyen hossz az, ami Neked a leginkább tetszik, és a leginkább jól áll.

Alapvető tulajdonsága, hogy az arcfelületet borítva – kiemelve az állkapocs vonalát, valamint az álcsúcsot- optikailag slankítja azt. Karakterességet ad az arcnak, és igazán markáns, férfias külsőt kölcsönöz. Szerintem elég kicsi az a női tábor, aki képes ellenállni egy tökéletesre nyírt borostának.

Örök klasszikus

Tévednek azok, akik azt gondolják, hogy miniatűrnek tekinthető hosszúsága miatt ez a fazon nem igényel ápolást, ugyanis de! A férfi arcon sokkal jobban működnek a faggyú mirigyek, ezért a termelődés is fokozottabb. Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen tisztán tartva, illetve szintén ajánlott a szőrzet és az arcbőr hidratálása. Az ápoláson túl, fontos az is, hogy megfelelően legyen formázva. Azt szoktuk ajánlani, hogy a kontúrok megtartása érdekében 3 naponta érdemes visszavágni.

Nálunk az A76-ban a borostát géppel és pengével formázzák, kiemelten ügyelve az áll alatti és a szem alatti arckontúrok szabályosan tartására. Ha nem akarsz vele otthon bajlódni, akkor látogass el hozzánk, és barbereink pillanatok alatt tökéletesítik az arcszőrzeted. Részesülhettek nálunk forró törülközős borotválásban is, ami egy igazi kényeztetés, biztosan imádni fogod!

MILYEN ARCFORMÁKHOZ AJÁNLOTT?

A borosta igazából minden arcformán jól mutat, azonban leginkább a szögletes, a gyémánt, az ovális és a szív arcformák number oneja.

2. Körszakáll

A körszakáll a 70-es években, az ügyvédek és orvosok körében volt leginkább elterjedt viselet, majd fokozatosan, egyre népszerűbb lett minden korosztályban. Ennek azt hiszem a legtöbb nő nagyon is örül, mert nagyon vonzó és férfias fazonról van szó. Voltaképp a bajusz és a kecskeszakáll együttesét jelenti, ahol a bajusz és a szakáll összeérve egy kört alkot. Ez a forma erőteljesen kiemeli az alsó arcrészt, így itt is fontos, hogy akkor válaszd ezt a fazont, ha illik a vonásaidhoz!

A körszakállnál nagyon fontos, hogy mindig rendbe legyen tartva, mert akkor fog igazán jól kinézni.2-3 naponta borotválni kell, hogy teljességgel megtartsa kontrasztos hatását. Ha most arra gondolsz, hogy nehéz művelet, akkor nem tévedsz nagyot, viszont az A76-ban a lányoknak ez csak egy a sok közül a napi rutinjukban, pillanatok alatt profin elvégzik neked a formázást. Akár a Móriczon, akár az Andrássyn ugrasz be hozzánk, a végeredmény Hollywood-i lesz.

Az ikonikus Leonardo, akinek remekül áll a körszakállat.

Hogy miért pont Hollywodi? A körszakáll egyre kedveltebb viselet, és egyre több hollywoodi sztár vágatja ezt a fazont magának. Leonardo Di Caprio és Brad Pitt is büszkén viseli ezt a formát, és hát igen.. Elég jól áll Nekik!

KINEK AJÁNLJUK?

A körszakáll nagyon jól mutat az ovális, valamint a kerek arcformán, de jó választás a gyémánt, a szív és a hosszúkás arcformával rendelkező férfiak számára is. Keskeny, hegyes állra nem ajánljuk, mert optikailag nyújtaná azt.

3. Balbo szakáll

A balbo szakáll Italo Balbo, olasz politikus, líbiai kormányzó nevéhez fűződik, ezért gyakran emlegették együtt a fasizmussal, de valljuk be, kár volna keverni a történelmet a divattal és a stílussal, ugyanis egy rendkívül sármos fazonról van szó. Talán, ha azt mondom, hogy Vasember, akkor többeteknek ugrik be a kép, hogy melyik fazonról is van szó.

A balbo szakáll abszolút hangsúlyossá teszi az arc előnyös vonalait, és nem utolsó sorban erős karakterességet ad neki. Erről a fazonról is tudni érdemes, hogy gondos ápolást igényel. Ahhoz, hogy megtartsa hangsúlyosságát, és határozott formáját, itt is elmaradhatatlan a rendszeres borotválás. A karakteres forma lényegi része a szabályosra nyírt bajusz, az alsó ajak alatt megjelenő rövidre vágott szőrpamacs, valamint az alatta futó, az áll szélére kiterjedő szakáll.

KINEK AJÁNLJUK?

A balbo fazont keskeny állal rendelkező férfiak számára ajánljuk leginkább, hiszen kontrasztos fazonja szélesíti annak megjelenését, így szélesebb állon kevésbé mutat jól.

4. Full beard

Ha valamelyik szakáll fazon, akkor ez biztosan az egyik legvagányabb választás! Nagyon markáns megjelenést kölcsönöz, megmutatva az igazi férfiasságot. Fontos kiemelni ennél a fazonnál, hogy erősen függ a genetikai adottságoktól, sajnos nem mindenkinek adatik meg hogy birtokolja ezt a fazont. Ha te vagy azon szerencsések egyike, akinek az arcán mindenhol nő a szőrzete, és még ráadásul sűrű is, akkor ezt mindenképp érdemes kipróbálnod.

Full beard szakállstílus

Változó hosszúságban viselhető, függően attól, hogy melyik passzol hozzád a leginkább. A genetikán túl azonban szükség lesz a türelmedre, a kitartásodra, a törődésedre és az idődre, hiszen mielőtt beülnél a borbélyszékbe, hagynod kell megfelelő hosszúságúra megnőni a szakállad, és ez idő alatt fontos lesz a rendszeres ápolás is, segítve ezzel saját, és borbélyod munkáját. A kitartó munka azonban megéri, mert nagyon menő fazonról beszélünk!

A full beard egyébként egy igen elterjedt fazon, nem véletlen, hogy az olyan ikonikus sztárok, mint például Brad Pitt, David Bechkam, Hugh Jackman, George Clooney vagy Bradley Cooper gyakran látható ezzel a fazonnal. Te be mered vállalni?

KINEK AJÁNLJUK?

A full beard leginkább ovális, gyémánt, háromszög és négyzet arcformákhoz passzol, azonban a hosszúságától függően, minden formához megtalálható a tökéletes választás, így hát azt kell hogy mondjam, mindegy milyen az arcformád, a full beard egy jó választás!

5. Bandholz stílus

A bandholz fazon a full beard kategóriába sorolható, hiszen itt is a teljes arcot takaró arcszőrzetről van szó, azonban erről a fazonról mindenképp érdemes külön szót ejtenünk. A bandholz szakállfazon Eric Bandholz nevéhez fűződik, egy olyan sráchoz, aki pénzügyi tanácsadóként élte mindennapjait. Ebbe az életformába nem teljesen fért bele a szakáll viselés, az elfogadott és megkövetelt a teljesen borotvált arc volt. Eric ezt a “no facial hair”, azaz a „nincs arcszőrzet” politikát elítélve szakállnövesztésbe kezdett. Akkori munkájával felhagyott, és megalapította cégét, a Beardbrand-et, ami saját szakállápolási termékeket forgalmaz.

A bandholz szakáll egy bajuszból áll, ami a teljes szakállhoz kapcsolódva alkot egy egységet. Ez a fazon a szőr hosszúságától olyan markáns és filmbe illő. Minél hosszabb és tömöttebb a szőrzet, annál jobban mutat. Ha megfelelő hozzá a genetikád, mindenképp adj neki egy esélyt!

KINEK AJÁNLJUK?

A bandholz formát leginkább gyémánt, háromszög, ovális és téglalap arcformákhoz ajánljuk! Na meg persze azoknak, akiknek elegendő szőrmennyiség nő az arcán ahhoz, hogy ezt a fazont ki tudjuk alakítani!

6. Van dyke szakáll

Kicsit formabontó, kicsit furcsa, kicsit rendkívüli. Pont olyan, amire egy hétköznapiból kilépni vágyó, különlegességre törekvő egyénnek szüksége van. Na de honnan is ered ez a nem mindennapi forma? A Van Dyke szakáll stílus régebbi időköz nyúl vissza, ugyanis, a 17. századi festő, Anthony van dyke védjegye volt,nevét róla kapta.

A szakáll forradalmár, Anthony van dyke.

Népszerűsége a közelmúltban ismét növekedni kezdett, de még mindig nem sorolható a legnépszerűbb szakállfazonok közé.A van dyke forma tulajdonképpen a bajusz, méghozzá a pödörhető fajta, illetve a kecskeszakáll kombinációja. Ami még egyedibbé teszi ezt a kombinációt, az az, hogy mind a két részlet, a bajusz és a kecskeszakáll is hegyes és hosszú.

KINEK AJÁNLJUK?

Keskeny állú férfiak számára ajánljuk, például szív, gyémánt, ovális, és szögletes formákhoz. Na meg persze azoknak, akik nem félnek a béna (és persze teljesen indokolatlan) megjegyzésektől, és attól, hogy igazán egyedivé, nem mindennapivá válnak. Szóval vagány, belevaló srácoknak. Johnny Depp bevállalta.

“El kell veszned, hogy rátalálj a helyre, amire nem lehet. Különben mindenki tudná, hol van.”- Jonny Depp , Karib tenger kalózai

7. Kecskeszakáll

Ha valaha gondolkodtál azon, hogy kipróbáld a kecskeszakállat, akkor most itt az idő. Többféle típus közül válogathatsz, és a sikered garantált lesz, csupán annyit kell tenned, hogy megtalálod a hozzád leginkább illő fazont.
Nevét természetesen a kecske állán található szőrcsomó után kapta, de ez ne rémisszen el attól, hogy te is kipróbáld, szerintünk állati jó!
Van a klasszikus kecskeszakáll, ami egy tipikusan, csak az állon viselt formája a szakállnak. Nem társul hozzá bajusz, vagy oldalra kiterjedt arcszőrzet sem.

Természetesen vannak, akik nem a klasszikus formát követik, és máshogy formálják, esetleg bajuszt is növesztenek mellé, de még jó, hogy itt nincs semmiféle szabály. Csak szeresd, amit viselsz, és csak bátran!

Leonardo Di Caprio, A visszatérő című filmben bajusszal kombinálva viseli ezt a fazont, és akármennyire is csak egy filmről van szó, a mindennapi stílusához is nagyon menő lenne.

KINEK AJÁNLJUK?

Keskeny állú férfiak számára ajánljuk, például szív, gyémánt, ovális, és szögletes formákhoz.

8. Oldalszakáll

Az oldalszakáll, ahogy a neve is mutatja, az arc oldalsó részén, erősen kiemelkedő szőrzetet jelenti. Pofaszakállként is szokták emlegetni, mindkettő helyes. Társulhat hozzá bajusz, kapcsolódhat hozzá szakáll, de a lényeg, hogy az oldalsó rész legyen a leginkább kontrasztos. Lényege, hogy az oldalszakáll hosszabbra legyen hagyva, így erősebbnek hat majd, és kellően kontrasztos lesz az összkép.

Ez egy olyan forma, amit kevesen viselhetnek teljes pompájában, hiszen nem minden karakterhez passzol igazán. Akiknek vékony az arcuk, nekik kevésbé jó választás, ugyanis az erős oldalszőrzet még inkább vékonyítaná az arcot.
Ha azt mondom Hugh Jackman, és azt, hogy Farkas, akkor megvan? Na itt sikerült igazán kontrasztos oldalszakállat varázsolniuk a képernyőre!

“Láttam, hogy a hátadon fekszel, és minden véres. A saját szíved tartod a kezedben” -A Farkas című film, melyben Hugh Jackman nagyot alakított, csodaszép oldal szakállával.

KINEK AJÁNLJUK?

Mindenkinek, akinek egy kicsit hangsúlyosabb az álla, és nem túl keskeny az arca. Remek választás például a négyszög, a szív, az ovális, és a gyémánt arcformákhoz.

9. Garibaldi szakáll

Giuseppe Garibaldi, olasz tábornok egyik legnagyobb „öröksége” volt az ikonikus szakáll stílusa, amit ma csak Garibaldi szakállként neveznek. Egy teljes szakállról van szó, melynek maximális hossza nagyjából 20 cm, aminek széles, lekerekített alsó része van. A bajusznak össze kell kapcsolódni a szakáll többi részével. Fazonja és hossza miatt a vizuális eredmény egy kerekdedebb arc lesz. Ezt egyébként lehet finomítani bizonyos hajformákkal, így azoknak is jó választás lehet, akik alapvetően kerek arcformával rendelkeznek.

Giuseppe Garibaldi, a garibaldi szakáll “megalkotója”. Innen is köszönjük a király fazont Gari!

Ha azt a tábort erősíted, aki férfias szakállat akar, de nincs kedved annyit foglalkoznod a vágással, formázással, akkor ez egy jó választás. Kissé rövidebb mint a Brandholz, és elég ha havonta beugrassz a lányokhoz az Andrássyra egy vizitre.

KINEK AJÁNLJUK?

Kerekded formája miatt leginkább ovális fejformákhoz ajánljuk.

10. Imperial fazon

Jó hír, hogy ehhez a formához kevés arcszőrzetre van szükség, mivel ez a fazon a bajuszról szól. Az imperial fazon lényege a hosszú bajusz, ami már olyannyira hosszú, hogy pödörhető. És nem csak pödörhető, hanem pödörni kell! Már ha ezt a fazont választod. Kiváló választás keskenyebb arcú férfiak számára, mivel a szélesen kiterjedt bajusz optikailag megnyújtja az arcot. Kombinálhatod a bajuszt kecskeszakállal, akár pofaszakállal, ez abszolút csak rajtad múlik. A lényeg, hogy a pödörhető bajusz felcsillanjon az arcodon. Idősebb korban pedig a jónál is extrán jobban néz ki!

Imperial bajusz szakállal

KINEK AJÁNLJUK?

Leginkább szögletes és téglalap alakú arcformákhoz ajánljuk. Extra, viszont annál inkább vagány viselet!

Nos, most, hogy már nagyjából tudod milyen fazonok közül válogathatsz, – és talán már tudod is melyiket szeretnéd – hátra van még egy technika, amiről fontos szót ejtenünk, hiszen ahogyan a hajvágásban, úgy a szakállvágásban is a kivitelezés Mekkája. Na de miről is van szó?

10+1.Az átmenetes szakáll

Mondhatnánk azt is, hogy maga az elegancia. Bármennyire is férfias a nagy szakáll, olykor nem mindegy milyen a hossz, a forma, az élek és az eldolgozás. Vannak fazonok, amiknek kifejezetten jól áll, és nagyon igényes megjelenést ad, ha játszanak a szőr hosszúságának keveredésével. Ez az, amikor átmenetes szakállról beszélünk.

Az átmenetes szakáll egy finomhangolású technika, amely összehozza a határt a férfias, és a finom, kifinomult külső között. A modern fodrászat és a modern borbélykodás fontos elemévé vált, és egyre szélesebb körben alkalmazzák. Ezért hát nem is volt kérdés, hogy az A76 Barber Shop egyik lényegi eleme lesz ez az eljárás. Barbereink nagy odafigyeléssel dolgoznak, és egy nagyon precíz és elegáns eredményt hoznak vele létre. A végeredmény tudatosságot, szándékosságot sugall, látszik benne a munka és a megfontoltság.
Elegáns, férfias megjelenés- ez jellemzi az átmenetes szakállat.

 Átmenetes szakáll az elegáns viseletért.

Kinek való az átmenetes szakáll?

Az átmenetes szakáll annak ellenére, hogy remekül mutat, nem minden hajtípushoz passzol, és nem minden szakállfazonnal kivitelezhető. Leginkább akkor mutat jól, és éri el a kívánt hatását, amikor a frizurád is átmenetes technikával készül. A végső hossz az, ami meghatározza a szakáll kezdeti hosszát, és ebből kiindulva történik az átmenet kialakítása. Leginkább olyan fazonoknál mutat jól, ahol nem olyan hosszú a szakáll leghosszabb mérete.

Az A76-ban a barbereink nagy hozzáértéssel végzik ezt a technikát, és egy hozzá hasonló technikával készült hajviselettel párosítva lehengerlő külsőt tudnak neked varázsolni. Természetesen itt mindig szükséged lesz a profi segítségre, hiszen nem egy hétköznapi technikáról beszélünk, de a végeredmény magáért beszél! Mind a Móriczon, mind az Andrássyn található üzletünkben kérhetitek ezt a technikát, a barbereink mindkét helyen nagy odafigyeléssel elvégzik neked a munkát. Ha időpontot foglalsz, még várnod sem kell.

Szakállal, vagy anélkül? – Persze hogy szakállal!

Oké, most hogy már tudod hogy igazi szakálltulajdonos akarsz lenni, és élvezni akarod az életnek azon részét, mikor rákészülsz arra hogy holnap végre időpontod van az A76-ba, végre beülhetsz abba a borbélyszékbe, és elkap a jó „metime”- „én idő” érzés, lelki feltöltődés, és alig várod hogy meglásd a menő, friss végeredményt (érzed?), DE aggódsz, amiért nem elég sűrű vagy nem elég erős, vagy nem elég egységes a szakállad, akkor megnyugtatlak: cikkünk végén szót ejtünk a szakállfestés lehetőségéről. És ha Te vagy az, aki eddig emiatt aggódott, akkor ez Neked szól! (+ 1 pont, hogy hideg sört is kapsz, amíg rendbe tesznek a csajok)

Szakállfestés – szükségem van rá?

Először is tisztázzuk, hogy nem feltétlen azért kell a szakállfestés mert az életkorod már a nyugdíjkorosztály felé tart – amivel amúgy nincs semmi baj, de tudom, hogy sokatok fél attól a bizonyos szőrszál fehéredéstől – hanem mert egy sokkal szebb eredmény érhető el a segítségével. Nincs benne semmiféle szégyellnivaló!

Szóval, hogy ha esetleg nem egységes színű az arcszőrzeted, esetleg kopottas vagy foltokban őszülő, akkor tökéletes megoldást jelent arra, hogy egy egységes szakállal tudjunk dolgozni. Innen már könnyen kialakítható a kívánt fazon, és Neked is jobban fog tetszeni a végeredmény.

A szőrszálakra ecsettel visszük fel a festéket.

Amennyiben elégedett vagy a szakállad színével és sűrűségével, nincs szükséged szakállfestésre, anélkül is nagyon jól fognak mutatni rajtad a különféle fazonok.

Milyen gyakran kell festeni a szakállam?

Attól függ, milyen festést választottál. Létezik permanent (tartós) és semi-permanent (színezés) szakállfestés, melyeknek utófestési idejük eltérő. Amennyiben a tartós festés mellett döntesz, úgy az eredmény 4-6 hétig megmarad, függően az arcszőrzet növekedési idejétől. Ez az idő a színezés esetében nagyjából 1,5 hét, itt függ a kopástól, a szőrzet minőségétől és a mosás sűrűségétől.

Egy jó tanács: ha nem tudod, hogy akarod-e a szakállfestést vagy nem, azt ajánljuk, hogy gyere be hozzánk, és próbáld meg a színezést, és meglátod, hogy mennyire tetszik a végeredmény. Ez nem tart hosszú ideig, és ha esetleg nem tetszik a színeredmény, hamar búcsút inthetsz neki anélkül, hogy a borotvához, vagy a nullás géphez kellene nyúlnod. Megtalálhatsz bennünket az Andrássy út 76 szám alatt, valamint a Móricz Zsigmond körtét 11-12 szám alatt. A segítséget és a profi munkát mindkét helyen megkapod, neked csak ellazulnod, és feltöltődnöd kell.

Ha pedig a tartós festést választod, főleg gyere be hozzánk, ugyanis akármennyire is könnyű feladatnak tűnik a szakállfestés, nagyon könnyen elronthatod azt, amit eddig felépítettél, vagy mondhatnám, hogy kinövesztettél, mert egyáltalán nem mindegy, hogy milyen festékkel dolgozik az ember, milyen arányban kevergeti be a hozzávalókat, mennyi ideig hagyja rajta hatni a festéket, na meg hogy egyáltalán hogyan keni fel. Az A76-ban a lehető legnagyobb odafigyeléssel festjük a szakállakat, úgy, hogy az eredmény természetes és igényes legyen, ne pedig egy festővászon legyen az arcodból.

Ha már teljesen lázba jöttél, hogy neked is menő szakáll díszítse az arcod, akkor adok pár tuti tippet a növesztéshez – már ha szükséged van rá.

5 Tuti tipp szakállnövesztéshez

#1. – VITAMIN

A vitamin nem csak azért lesz jó barátunk mert segít az egészség megőrzésében, hanem azért is, mert tudatos választással adott területeket tudunk megcélozni, és azon tudunk segíteni, amin szeretnénk. Mivel mi most nagy szakállat szeretnénk, minél hamarabb, ezért érdemes pótolnunk a B7 vitamint, amit biotinnak is neveznek. A tudósok azt igazolták, hogy ez a vitamin elősegíti a szőrzet növekedését, úgyhogy higgyünk Nekik, és segítsünk gyorsítani a növekedést! Természetesen azt ne várjuk, hogy 3 nap után térdig érő arcszőrzettel ébredünk, de azért a tudósok csak tudnak valamit, nem? De, úgyhogy nézzük hogyan segíthetünk még.

#2. –ÁPOLÁS

Az ápolás alapvetően fontos, de van 1-2 olyan lépés, amit ha beépítesz a heti rutinodba, akkor segíted a növekedés gyorsaságát. Kezdetben használj bőrradírt, később pedig, ha már hosszabb a szakállad, akkor egy erősebb sörtéjű kefével átkefélve a szakálladat, elősegíted, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítsd az arcodról. Ez azért tök jó, mert a szőrszálakat serkented, és azzal hogy eltávolítod a hámsejteket, könnyebben tudnak nőni, „kibújni” azok a kikívánkozó szálak.

#3 – ÉLETMÓD

Nyugi, nem prédikálni szeretnék hogy healthy life, igyál elég vizet és legyél kiegyensúlyozott, de tény, hogy az életmódod a szakállad növekedésére is hatással van. Ha túl sokat stresszelsz, épp úgy ahogy a hajad is, a szakállad is tud hullani, amit senki nem szeretne. Az étkezésed is befolyással lehet a szakálladra, hiszen az egészséges szőrzet is éppúgy megköveteli a vitaminban, ásványi anyagokban gazdag ételeket, mint a hajad vagy a körmeid. Próbálj meg ennek tudatában étkezni, és próbáld kerülni a stresszt. Ez amúgy is tök jó dolog, szóval ez egy 2 legyet egy csapásra tipp.

#4 –TÜRELEM

Ne piszkáld! De tényleg. Adottságoktól függően, 4-8 hétbe is bele telhet mire megnő úgy a szakállad, hogy kiadja a formáját. Ne vágd le, ne borotváld, csak ápold.Igen, ez nem kevés idő, viszont minden jó dologhoz idő kell! És bizony a  szakálladnak időre van szüksége, hogy tisztességesen megnőjön és megerősödjön. Minél hosszabb arcszőrzettel érkezel hozzánk, annál könnyebb lesz szépen és szakszerűen kialakítani az elképzelésedet. Megéri!

#5 – MINOXIDIL

Ez egy igen hatásos szakállnövesztő, valójában egy vérnyomáscsökkentő szer, azonban lassítja a hajhullást, és elősegíti a szőrszálak növekedését. Teljesen ártalmatlan a használata, és egyszerű is. Miután megmostad az arcod/szőrzeted, egyszerűen csak mérj ki 1 ml-t az oldatból, és csepegtesd oda, ahol szeretnéd elérni az eredményt. Ha foltokban hiányos a szőrzeted, akkor oda, ha a teljes felületet szeretnéd serkenteni, akkor mintha krémet használnál, egyenletesen kend be vele a felületet.

Szakállápolás – Mire figyeljek?

Ha már szakállnövesztés, akkor valahogy úgy képzeld el, mintha lenne még egy barátnőd. Törődést, folytonos ápolást igényel.

Amit mindenképp tenned kell még a növekedési időszak alatt, az a megfelelő ápolás!Ehhez számtalan termék áll rendelkezésedre, neked csak meg kell találnod az igényeidnek leginkább megfelelőeket. Különféle, jó minőségű szakáll olajok, szakállbalzsamok, különféle bőrhidratáló balzsamok közül választhatsz, amiket kifejezetten az arcszőrzet ápolására, minőségének javítására fejlesztettek ki. Ezeket érdemes beszerezned, és megfelelően alkalmaznod őket mindennapokban. Az előtted álló időszakban ők lesznek a legjobb barátaid!

Szakállápolás – Mosás és fésülés

Ha szakállat növesztesz, az első és legfontosabb az legyen, hogy mindig legyen tisztán tartva. Ami fontos, hogy hetente maximum 2 alkalommal érdemes megmosnod a szakállad. Ha sűrűn mosod, akkor könnyen elkezd korpásodni, a bőröd pedig túlirritálttá válik. Vannak különféle szakállsamponok, amik közül választhatsz. Ne legyél trehány, és ne elégedj meg egy átlagos samponnal. Ez a szakálladnak nem lesz jó! Kimondottan szakállsampont vásárolj, mert ez olyan formulákat tartalmaz, ami jót tesz a szőrszálaknak. Mély ápolást fog neki nyújtani, és óvni fogja a bőrödet a kiszáradástól.

Amennyiben hosszabb az arcszőrzeted egy kisebb borostánál, akkor ha megmostad, jöhet a szárítás. Ezt mindig végezd alacsony hőfokon, mert épp úgy, ahogy a hajnak, a szakálladnak sem tesz jót a túl forró levegő. Ha pedig van annyira hosszú, hogy az a szárítás után kusza szálakban állna ide oda, akkor érdemes egy körkefe segítségével szárítani.

Épp ahogy a mosás, a kifésülés is alap. Erre a célra érdemes olyan szakállkefét vásárolnod, aminek erősebb a sörtéje (például vaddisznósörte). Ez segít majd rendezetté varázsolni a szakállad és segít szálirányba rendezni a szőrszálakat. Na meg ahogyan azt már megtanultad, az elhalt hámsejteket is eltünteted vele, és fokozhatod a szőrszálak növekedését.

Ha mindezzel megvagy, jöhet az ápolás, amire több lehetőséged van. Nézzük mik is ezek pontosan.

Szakállápolás – olaj, wax vagy balzsam?

A kérdés jó. Mondhatnám, hogy ki mit szeret, de azért van egy két lényeges dolog ezzel kapcsolatban. Régebben leginkább az olajra esküdtek, de a másik kettőnek is megvan a maga előnye.

Az, hogy melyik lesz számodra a legmegfelelőbb, függ a szőrszál hosszától, attól, hogy milyen hatást szeretnél elérni, illetve attól, hogy milyen erősségű tartásra van szükséged.

Időt és pénzt spórolhatsz meg, ha nem az első szembejövő terméket veszed meg, hanem utána nézel, hogy melyek azok a termékek, amik biztosan megérik a pénzüket, és olyan minőséget fognak nyújtani, amire Neked és a szakálladnak szüksége van.

Milyen szerencse, hogy itt vagy, hiszen van egy olyan remek hírem, hogy nálunk, az A76-ban van lehetőséged kipróbálni a különféle opciókat, tuti tippeket kapsz, hogy melyek a leginkább neked való termékek, megmutatjuk, hogy melyiket hogyan érdemes használni, és amelyik számodra a legjobb, azt helyben meg is vásárolhatod nálunk, így nem kell még potya köröket tenned olajokra és balzsamokra vadászva úgy, hogy talán azt sem tudod mit kell keresned. A lányok kezei oltalom alatt állnak, pontosan tudják hogy a te szakálladnak mire lesz szüksége!

Olajok – Mi az, és mire jó?

Mindenkinek ajánljuk, hogy használjon heti szinten olajat a szakállára, mert ezzel elősegíti a szőrszálak hidratálását. Segít megelőzni hogy a szakállad száraz, töredezett, esetenként korpás legyen, emellett pedig kellemesen puhává varázsolja a szőrszálakat.  Ez formázás céljára nem lesz a legmegfelelőbb, főleg ha hosszú és erős szakállal büszkélkedsz, viszont az ápolás kötelező darabja! Az olaj egyébként egy kis csillogós hatást hagy maga után, ezt jó, ha tudod!

Jó tudni, hogy az olajok esetében találkozhatunk olyannal, ami nem szívódik be olyan tökéletesen a szőrszálakba, hanem azok felületén marad. Ezt úgy gondolom nem kell túlmagyarázni, nem hagy kellemes érzetet, de ha kérsz segítséget, az A76-ban a csajok megmutatják hogy melyik lesz a tökéletes választás.

Balzsamok

A balzsam valahol félúton van az olaj és a wax között. Ezzel is ápoljuk és hidratáljuk a szakállunkat, azonban ennek használatával már egy kis tartás is elérhető. Vannak olyan termékek, amik tartalmaznak méhviaszt, és ez az az összetevő, ami a tartást fogja biztosítani a szőrszálaknak.. A balzsam kiválóan alkalmas középhosszú szakállakhoz, amikor nem cél a nagyon erős tartás, de a sima olajozás kevés lenne. Emellett persze táplálja, és segít kezelhetőbbé varázsolni a szőrszálakat.

WAX

A wax, amellett hogy segít puhává varázsolni a szőrzetet, és ápolja is azt, elsődleges feladata, hogy tartást ad a szakálladnak. Ezt akkor ajánljuk, ha olyan fazont vagy hosszt vágatsz, ami megköveteli az erős tartást. Ügyelni kell arra, hogy mennyit viszünk fel belőle a szakállra, de idővel úgyis rutinmunkává válik, és az A76-ban ezt is szívesen megmutatják neked a lányok, hogy otthon majd te is profin tudd alkalmazni!

Természetesen nincsenek írott szabályok! Van, aki szereti az olajat, van, aki nem, van, akinek furcsa a balzsam, mert olyan, mintha testápolót kenne a szakállára, és valakinek nem. Van, akinek a wax túl sok, van, aki csak arra esküszik. Ha van kedved, gyere be hozzánk, az A76-ban végig próbálhatod a lehetőségeket. A lányok szívesen segítenek, ha úgy érzed szükséged lehet rá. Ha nem akarsz várakozni, egyszerűbb, ha időpontot foglalsz, de ha egy hirtelen gondolat vezérel majd egy szép napon, akkor nyugodtan gyere be hozzánk időpont foglalás nélkül, egy kis várakozási időn belül kezelésbe veszik a szakálladat a lányok.

Milyen időközönként kell szakálligazításra járnom?

Ez attól függ, hogy milyen hosszú a szakállad. Minél rövidebbet választasz, annál sűrűbben, hiszen minél rövidebb fazonú van vágva, annál látványosabb a szőrnövekedés. Egy középhosszú szakáll esetében körülbelül 2 hetente érdemes újra formázni a szálakat, míg egy hosszabb szőrzet esetében ez több hét (egyénenként változó, hogy kinek mennyire nő gyorsan az arcszőrzete)

Hosszú szakállak esetében érdemes elvégezni a trimmelést legalább 3 hetente. Ilyenkor csak a „kóbor” szálakat vágjuk vissza, amik elállnak az egységes szakálltól. Igazítunk a bajuszon, és előhívjuk a kontúrvonalakat egy penge segítségével.

A trimmelés egyébként a szakállnövesztés ideje alatt is fontos, amikor még nem döntöttél fazon mellett, ugyanis a visszavágott szőrszálak megerősödnek, és az esetlegesen töredezett végek levágásra kerülnek. Ennek a műveletnek a segítségével igényes lesz a szakállad, és nem kell attól félned, hogy ápolatlannak tűnik majd az arcod.

Mi azt tanácsoljuk, hogy bízd ezt a műveletet profi borbély királynőinkre, mert könnyűnek tűnhet a folyamat, azonban nem véletlen, hogy végzettség szerezhető a szakmából. Alapos odafigyelést igényel a művelet, és ezt az A76-ban a lányok pontosan tudják. Fontos, hogy hogyan készíted elő a szakállat, hogy milyen teljesítményű géppel dolgozol, milyen mozdulatokkal, fontos tisztában lenned a szőrszál irányával, és még sorolhatnám. Ha már annyi időt és energiát fektetsz a szakálladba, felesleges lenne otthoni ügyetlenkedéssel elrontani az összképet. Elég hülyén néz ki ha belevágsz, aztán lyukas maradsz. Aztán vagy vársz, vagy hozod a borotvát.

Te melyik szalonba jönnél?

Bármikor jöhettek hozzánk, mindkét szalonunkba, az A76 barber shop Andrássy-ban és az A76 barber shop Móricz-ban is tudtok időpontot foglalni, és előre bejelentkezni, de ha időpontfoglalás nélkül szeretnétek ellátogatni hozzánk, természetesen azt is megtehetitek. Profi barbereink naprakészen, a lehető legnagyobb odafigyeléssel lesznek segítségedre.

Ha szeretnél, választhatsz is, hogy kinek a székében szeretnél helyet foglalni, rád van bízva. Egyetlen küldetésünk van, és az nem más, mint hogy elégedetten, szállj ki a székből, és büszkén lépj utcára az új külsőddel. Naponta körülbelül 50 vendégnek segítünk megtalálni és elkészíteni a hozzá leginkább illő fazont és hosszt, úgyhogy nyugodtan bízd ránk magad.