Szakállfestés és a szakáll ápolása – a barber válaszol

A szakáll és bajusz reneszánsza úgy tűnik, hogy 2020-ban is virágzik, aminek mi különösen örülünk, hiszen borbélyként a mi feladatunk, hogy rendszeresen rendbe tegyünk nektek a rőzsét 🙂 A szakáll szó szerint évezredek óta a férfiak és a férfiasság szimbóluma, amely ugyanolyan gondos – ha nem még nagyobb mértékű – ápolást igényel mint a haj. De hogy is néz ki a szakállápolás a gyakorlatban? Mit tehetünk azért, hogy az arcszőrzet, ne csak a barber shop-ot elhagyva legyen ápolt? A szakállfestés tényleg egy csomót dob a megjelenésen? Pálmai Csilla az A76 Barber Queens – tapasztalt és szak(áll)értő Borbély Királynője válaszol az ezzel kapcsolatos kérdésekre:

Hogyan kell ápolni a szakállat?

Ez elsősorban attól függ, hogy milyen hosszúságú szakállról beszélünk, mert míg egy borosta az egy hosszra vágáson és a kontúr borotváláson kívül “megelégszik” egy puhító, ápoló krémmel vagy olajjal, addig egy hosszabb szakáll több ápolást igényel.

Általánosságban elmondható,  hogy minél hosszabb szálakból áll egy szakáll annál több ápolást igényel. A napi mosás és szárítás fésűvel, vagy körkefével teljesen alap. A mosásra vannak különböző szakáll samponok, a szárítást érdemes alacsony hőmérsékleten végezni, ugyanis a nagyon forró levegő nem tesz jót a szakállnak. Ha hullámosabb szálú, vagy rendezetlenebb a szakáll, akkor mindenképpen érdemes a mosás után körkefével + hajszárítóval kifésülni. Ezután következhet egy szakállolaj, ami nem csak a szálakat és az arcbőrt hidratálja, de egyfajta tartást is ad a szakállnak.

Létezik szakállbalzsam is ami sűrűségét tekintve nehezebb, ezért erősebb tartást ad a szakállnak, ezt mindenkinek magának kell kikisérletezni, hogy melyik válik be neki. Van olyan vendégünk, aki például éjszakára szakállbalzsamot használ, nappalra viszont a könnyebb szakállolajat.

Fontos még a fésülés is, amelyre kifejezetten ajánlatos valami erősebb sörtéjű szakállkefét vásárolni például vaddisznószőrből. A szakállkefe nem csak a szálakat rendezi és szoktatja szépen lassan egy irányba, de a bőr elhalt hámrétegeit is napi szinten eltávolítja ezért serkenti a növekedést is. 

Milyen gyakran érdemes elmenni a barber shop-ba szakálligazításra?

Ez szintén a hosszúságtól függ, itt viszont fordítottan működik a dolog: Minél rövidebb a szakáll, annál gyakrabban. Egy közepesen hosszú szakállat jó ha 2 hetente megformázunk, de a hosszabb szakáll is 3-4 hetente igényli a trimmelést. Ilyenkor csak a kósza szálakat vágjuk le, egységesítve vele a formát, a bajuszt igazítjuk meg, illetve pengével meghúzzuk a kontúrt.

A folyamatos szakáll trimmelés 2 dolog miatt is fontos. Egyrészt a növesztés időszakában a szálak végét minimálisan visszavágva erősíti a szőrszálakat és serkenti a növekedést. Másrészt mivel egy igényes szakáll az arc különböző részein különböző hosszúságú, ezeket folyamatosan meg kell igazítani az igényes jelenlét miatt. Az “fogom a hajvágó gépet és levágom egy hosszra” című otthoni maszekolást nem ajánlom senkinek. Ennél sokkal többet érdemel a za gondosan növesztett arcszőrzet 🙂

Kinek való a szakállfestés?

A szakállfestés egy nagyon megosztó dolog az emberek között legalábbis én ezt figyeltem meg. Ennek a legfőbb oka az, hogy rengeteg szarul festett, igénytelen festéssel találkozunk, ahol úgy néz ki a szakáll mint ha az egész egy festék lenne 😀 A szakállfestés nem arra való, hogy szakállat fessünk annak akinek nincs, hanem arra, hogy egységesebbé, erősebbé, férfiasabbá tegyük vele a közepes vagy hosszabb szakállat.

Szakállfestés az A76 barber shop-ban

Ha jó minőségű festéket használunk, azt megfelelő technikával visszük fel, a kritikus részeken folyamatosan visszatöröljük, és a lemosás után is precízen helyre igazítjuk, akkor szinte észrevehetetlen, hogy a szakáll festve van.

Fontos, hogy szakállfestéskor elsősorban nem a bőrt festjük be, hanem a szálakat. Ezért a szakállfestés ajánlott azoknak akik:

  • őszülő, vagy több színben pompázó szakállukat egységesebben szeretnék látni
  • A ritka, foltosan növő szakállukat szeretnék kicsit vizuálisan tuningolni
  • a szakálluk színét szeretnék a hajuk színéhez igazítani.

Egy szakállfestés 30 percet vesz igénybe, de az eredménye akár 3-4 hétig is kitarthat. A szakállfestést az A76 barber shop-ban a legnagyobb alapossággal végezzük. A festés először a szakállvágással kezdődik, utána jön a borotválás, és csak azután visszük fel a festéket. A festék bőrkímélő,  és nem roncsolja a szálakat, úgyhogy senkinek nem kell attól tartania, hogy a szakállfestés kárt tenne a nagyra becsült szakállában.

A szőrszálakra ecsettel visszük fel a festéket.

A hatóidő színtől és festéktől függően 5-15 perc lehet. Ezután a festéket lemossuk és alkoholos tisztítókendővel kiigazítjuk a túl erős részeket, gyengítjük a kontúrt az arcnál. Legvégül pedig következik az after shave-s és szakállolajas ápolás.

Egy jó tanács a végére: Ha még nem próbáltad a festést, akkor csakis profi kezeket válassz! Nálunk az A76 barber shop-ban bárkit szívesen ajánlok, de hozzám is tudsz online időpontot foglalni.