A viking szakáll napjainkban

Elég néhány percet eltöltened a közösségi média felületein, és máris szembesülhetsz vele, hogy a szakáll visszatért. Rövidebb és hosszabb változatai lepik be a macsó férfi arcokat, amiket büszkén vállalnak. A viking szakáll a legnépszerűbb szakáll stílusok közé tartozik, főleg, ha látványos képkészítésre kerül a sor. Vajon a mai viking szakáll mennyire hasonlít a hagyományos viking szakállra? Hogyan nézett ki a régi változat, és mi a helyzet a mai verzióval? Ebben a cikkben megnézzük, mit kell tudni a viking szakállról, és azt is, hogyan növeszthetsz sajátot!

Egy kis történelem

Bár a régi időkben a szakáll javarészt védekező szerepet töltött be a férfiak életében, (védett a hidegtől, szennyeződésektől) a viking szakáll esztétikai szempontból is fontos volt. Rendkívüli figyelmet fordítottak a szakállápolásra. A szakállfésű például azon apró tárgyak közé tartozott, amiket a férfiak mindig maguknál hordtak. Nagyon komolyan vették a szakáll gondozását. Rendszeresen mosták és ápolták az arcszőrzetüket.

 

 

A szakáll stílusa az idők során folyamatosan változott. Az istenek és az emberek különböző hosszúságú és fazonú szakállakat készítettek és viseltek. Találkozhattunk hosszú és kevésbé hosszú, természetesen „lógó” és fonott szakállal is, de sokszor csak egy bajusz is elég volt. A vikingek gyakran formázták meg szakállukat, főleg mielőtt csatába indultak. A hosszú vikingszakállakat gyakran befonták, egy vagy több fonatba. Ennek leginkább gyakorlati célja volt, hogy a szakáll ne másszon az arcba, és ne vonja el a teljes figyelmet egy-egy fontos csatáról. Emiatt a fonott szakáll a viking harcosok jelképévé vált. Természetesen a viking szakáll hossza és teljessége nagyon is függött a genetikától, akárcsak ma.

Mi az a viking szakáll?

Bár a történelem során nem biztos, hogy egyértelműen meghatározták a „viking szakállstílust”, a modern kultúra ezt megtette. A modern viking szakállstílusok hosszúak és teltek, természetes módon viseltek, vagy fonottak. Gyakran ékszerrel díszítik.

 

Így lehet viking szakállad

1.Mosd meg a szakállad

A kulcsszó a higiénia. Minden nap mosd meg a szakállad. A vikingeknél lehet, hogy ez nem volt mindennapos, de valljuk be, nem folyt olyan könnyen a tiszta víz a csapjukból. Szóval, neked nem lehet kifogásod ellene. Heti 3x elég szakáll samponnal, a többi napokon csak öblítsd át vízzel. Nem tesz jót a túl sok szakáll sampon használata, de erről már korábban írtunk egy átfogó cikket. IDE kattintva már olvashatod is!

2.Hidratálj

A szakállápolás különösen fontos! Miután megmostad a szakállad, használj jó minőségű, természetes szakáll olajat. Ezzel pótolod az elveszített természetes faggyút, illetve segíted az arcszőrzeted, hogy puha és hidratált maradjon. A szakáll olajozást végezd el minden nap!

3.Tökéletesíts

A szakáll természetesen nem nő egyenletes ütemben, ezért vannak hosszabb és rövidebb szálak. Vágás nélkül egyenetlen és „igénytelen” szakállad lenne, ezért tartsd kordában a szőrszálakat, rendszeres vágással. A szakáll nedvesen másképp áll, ezért érdemes száraz arcszőrzettel dolgozni.

#1. Mindig fésüld át alaposan a szakállad, hogy ne legyen gubancos. Elősegíted a szőrszétválasztást is, így tisztán láthatod, mik azok a részek, amiken faragnod kell.

#2. Ne vágd a szakállad nedves állapotban. A száraz szőrszál másképp áll, mint a nedves. Nedvesen a szálak rövidebbnek tűnnek, és ha így vágod a szakállad, egyenetlen vonalú lehet a vége.

#3. Ne feledkezz meg a toroknál lévő arcszőrzetről sem. Ezt a területet sokan kifelejtik a vágás során, mert a szakáll alatt található, de itt is érvényes az egyenetlen ütemű növekedés. Ezt a részt is tartsd tisztán és egyenletesen. Nagymértékben csökkenthető vele a viszketés, és sokkal precízebb megjelenést kölcsönöz.

4.Hagy nőni a szakállad

A hosszú viking szakáll növesztése türelmet igényel. Nem tudod felgyorsítani a folyamatot, ezért fontos, hogy légy tisztában azzal, hogy várnod kell. Az, hogy pontosan mennyi ideig tart, attól függ, hogy milyen gyorsan nő a szőröd, milyen hosszúságot szeretnél, és milyen stílust. Valószínűleg legalább 8 hétre van szükséged ahhoz, hogy egy kiadós viking szakállat növeszthess. A folyamaton segíthetsz némi tudatos táplálkozással, vitaminokkal, megfelelő folyadékbevitellel.

5.Figyelj oda a gyorsabb növekedésért

A különféle ételek ösztönzik a szőrszálak gyorsabb és egészségesebb növekedését.  Vigyél be egészséges zsírokat halból, avokádóból és tojásból. A magvakban rendkívül sok hajszerkezet javító vegyület található. Ezek egyébként a viking étrendben is szerepeltek. További kulcs a fehérjék. Ha elő akarod csalogatni a szakállad, minél gyorsabban, akkor sok fehérjét kell bevinned. Lehet az a fehérje növényi és állati is.

Az egészséges és tudatos étkezés nem csak abban segít, hogy vikinghez méltó arcszőrzeted legyen, de a viking harcos testet is könnyebben elérheted vele. Két légy egy csapásra.

A viking szakáll rövid vagy hosszú?

A viking szakáll nem volt feltétlenül hosszú szakáll, hiába dominál az a vikingeket ábrázoló képeken vagy festményeken. Nagyrészt a modern kultúra hatásának köszönhetően a rövidebb szakáll bölcsebb megjelenést kölcsönöz. Rajtad múlik, hogy az arcod formája és az életviteled alapján milyen hosszúság és forma mellett döntesz. Kezdhetsz első körben rövidebb szakállal, és ha úgy gondolod, hogy mehetne még hosszabb, akkor egyszerűen csak hagyd tovább nőni ahelyett, hogy visszavágatnál belőle. Egy jó borbély segít megtalálni a számodra legideálisabb hosszt!

 

A viking szakállstílus

Ha viking szakállat növesztesz, dönthetsz a természetes megjelenésű dús és hosszú arcszőrzet mellett, de választhatod a karakteresebb változatot is. A fonott szakáll a viking szakáll talán legprezentatívabb változata. Ha van annyira hosszú a szakállad, akkor befonhatod a szakállad különböző stílusokban. Tipikus viking szakáll fonási stílus az egyetlen vastag és masszív fonat, a két vagy három közepes fonat, valamint az egy vagy több apró fonat.

 

 

Ha pedig a fonat nem a te pályád, akkor viselhetsz különféle szakálldíszt is. Ez is tipikus jellemzője a viking szakállnak, és elég jól is néznek ki! A vikingek gyakran díszítették szakállukat apró gyöngyökkel. Ez a fajta díszítés lehetővé teszi a viking kultúra egyéb elemeinek a beépítését is. Használhatsz például olyan gyöngyöket, amikbe a rúnák bele vannak írva, vagy olyanokat, amik fontosabb viking motívumokat ábrázolnak.

Legyél igazi harcos

A viking szakáll nagyon menő, és igazán egyedivé teszi a külsőt. Ahhoz, hogy szépen ki tudd alakítani magadnak otthon a szakállat, és megfelelő stílusokban tudd hordani, elengedhetetlen, hogy jól legyen levágva a szakállad. Fontos, hogy igazodjon az egyéni vonásaidhoz, de legfőképp a fejformádhoz. Egy rosszul vagy rossz formában levágott szakáll nem fog túl jól mutatni. Ha szeretnéd biztos kezekbe adni a rőzsét, akkor látogass el az A76 barber shop-ba, ahol csak csajok vágják a hajakat és a szakállakat. Állj! Lehet, hogy azt gondolod, hogy mit tudna egy viking szakállal kezdeni egy nő, de nagyon is sokat. Női barbereink vérbeli profik. Női szemeiknek köszönhetően nagyon jól látják, sőt, a legjobban ők látják, hogy mi áll jól egy férfinak, és mitől néz ki a legjobban. Ha olyan viking szakállat szeretnél, ami nem csak neked, de a nőknek is bejön, akkor az A76 barber shop-ban a helyed!

Amennyiben konyítasz az angolhoz, érdemes megnézned EZT az ingyenesen letölthető viking szakáll könyvet. Sok érdekességet és trükköt találhatsz benne.